Leveroy weer op zijn kop met Outrageous FESTIVAL

DOOR JAN HENSELS
Foto: Jeroen Kuit
Bron: De limburger

Dancefestival Outrageous in Leveroy verwacht dit weekeinde 1500 bezoekers. Het dorp zelf telt er maar zo’n 1000. Partydorp ‘Leivere’ is voorbereid op de invasie. „Als we iets overhouden aan Outrageous is dat mooi meegenomen.
Dan kun je ook iets betalen aan de verenigingen die meehelpen. Het hoofddoel is echter om er het mooiste feestje van deze omgeving van te maken.” Zo vat medeorganisator Lou Corsten de filosofie achter dancefestival Outrageous samen. Morgen vindt het festival voor de zevende keer plaats aan de rand van het dorp. Met acts als The Partysquad en DJ Admin weet de organisatie publiek uit de verre omgeving te trekken. Collegaorganisator Arjan Korsten verwacht morgen 1500 bezoekers, terwijl Leveroy zelf maar ruim 1000 inwoners heeft.
Aanvankelijk duurde het danceevenement twee dagen. Sinds vorig jaar is het dancespektakel beperkt tot de zaterdag. Op de vrijdag ligt de focus op onder meer carnavals- en Nederlandstalig repertoire. ‘Feestmuziek’, zoals de organisatie het omschrijft, omdat de oudere inwoners doorgaans wat minder hebben met ‘boem-boem-muziek’. Het feestje op vrijdag vindt ook plaats onder een andere naam, namelijk Zomerfestijn. „Eerst dacht ik, wat moet ik er mee, maar ik moet zeggen ik het zelf ook heel gezellig vond”, vertelt Korsten. „Ik verwacht dat het op vrijdag bijna net zo druk wordt als op zaterdag.”
De inwoners van Leveroy zijn er stiekem best trots op dat het ze lukt om evenementen van de omvang van Outrageous en Zomerfestijn op poten te zetten. De lijst aan evenementen in Leivere groeit nog elk jaar. „Als mensen vragen om mee te helpen bij een evenement, dan gebeurt dat”, schetst Harrie Heijnen van de Gemeenschapsraad en het kermiscomité de saamhorigheid. „De mensen kennen elkaar hier allemaal.

En als iemand zijn medewerking toezegt, dan gebeurt het ook”, zegt Thieu Kwaspen van de Stichting Activiteiten Leveroy waarbinnen zeventien verenigingen samenwerken. „Iedereen kent elkaar inderdaad. In een grotere plaats als Heythuysen is dat al minder het geval”, zegt Arno Korsten. Het leidt er toe dat dorpsgenoten elkaar snel weten te vinden bij het organiseren van een evenement. Toen de gemeente Nederweert aangaf dat de kermis van Leivere zou verdwijnen, stonden er volgens Harrie Heijnen zo tien man op om het dan maar zelf te gaan doen.