Wat een leuke man, hij spreekt dialect’

Burgemeester Henk Evers, Ton en Maria Triepels en hun zonen Ruud en Rob laten zich de hutspot met braadworst lekker smaken.

Bert Hammes
Bron: de limburger
Foto: Franco Gori

Het zal je maar gebeuren dat de Burgemeester van de gemeente waar ie woont, je belt met de vraag of hij een keer kan komen eten. De eerste gedachte die dan bij negen van de tien mensen. opkomt is er een van: wie is die man en wat moet hij van ons?

Zo ook- verging het hovenier Ton Triepels (49) uit Leveroy toen hij anderhalve week geleden een telefoontje kreeg uit het gemeentehuis van Nederweert. Triepels zei niet meteen ‘ja’ op het verzoek, maar vroeg bedenktijd, omdat hij eerst met zijn vrouw Maria (45) wilde overleggen. „Ik had in de krant gelezen over het idee van de burgemeester. En onder het lezen vroeg ik mij al af bij wie hij dan wel zou gaan eten. Een paar dagen later belde iemand van de gemeente. Daar
Het eerste etentje van burgemeester Henk Evers bij een Nederweerts gezin is gisteravond zowel bij de burgemeester als bij het gastgezin in Leveroy goed in de smaak gevallen. stond ik wel even van te kijken”, vertelt Triepels. Nadat zijn vrouw had toegestemd, liet Triepels de gemeente weten dat Evers van harte welkom was. En zo schoof de Nederweerter burgemeester gisteravond samen met voorlichtster Patricia Pepels aan bij het echtpaar Triepels en hun studerende zonen Ruud (20) en Rob (17)

Ik ben het helemaal niet gewend dat ik niet hoef te koken. Dit is echt een leuke verrasing”, erkent Maria Triepels als cateraar Briels uit het Nederweerter gehucht Schoor de voorverwarmde ketels met een runderbouillon en hutspot met
braadworst in de keuken zet. De vrouw des huizes glundert helemaal als Briels haar te verstaan geeft dat er niet hoeft te worden afgewassen. omdat de pannen, het bestek en de borden later word en opgehaald. De burgemeester ontpopt zich meteen al bij het opdienen van de soep als een echte burgervader. Hij neemt zelf de soeplepel ter hand om de borden van de gezinsleden vol te scheppen. „Als ie, zoals ik, uit een gezin komt met negen kinderen, dan kun je dat wel”, legt hij uit En gaandeweg de maaltijd ontstaat er een geanimeerd gesprek over allerlei zaken, zoals de studie van de twee jongelui, het hoveniers bedrijf van vader Ton en de bezigheden van moeder Maria. En voordat de tafelgenoten het in de gaten hebben, is het bezoek voorbij. _Ik had er totaal geen idee van hoe het zou gaan”, vertelt Evers na afloop. „In het begin ging het een beetje stroef omdat de fotograaf daar rondliep. Dat leidde de aandacht af Toen viel iedereen een beetje stil. Maar daarna was het bezoek heel ontspannen en gastvrij. We hebben het over allerlei onderwerpen gehad. Er zijn een aantal onderwerpen waarmee ik straks echt iets ga doen. Zo wordt er bijvoorbeeld nogal hard gereden over de weg die dwars door Leveroy loopt. De maximum snelheid wordt door veel automobilisten genegeerd. Verder is het zo dat de bewoners in het buitengebied van Leveroy geen kabelaansluiting hebben via Essent. Dat is ook een kwestie die ik ga bekijken_ En daarnaast houdt ook de verdere invulling van het dorpsontwikkelingsplan de mensen in Leveroy bezig.”
Ook Ton Triepels kijkt tevreden terug op het etentje met de burgemeester. ,Wat een leuke man: hij spreekt dialect”, zegt hij. was heel geïnteresseerd in ons gezin en in de dingen waar we mee bezig zijn. Dat is heel leuk om mee te maken. Want normaal kont je zo iemand amper tegen. Wij komen niet zo vaak in het gemeente-huis. Alleen als we een -uittreksel uit het geboorteregister, een rijbewijs of een vergunning nodig hebben. Het was best een gezellige avond.”