‘Alsof de zon ’s nachts boven Leveroy opkwam’

Een exploderende gasfles zorgde ook bij Zaal Wetemans voor behoorlijk wat schade, foto Franco Gori/DDL

‘Alsof de zon ’s nachts boven Leveroy opkwam’

Door Cristel Collard
Friture Het Heukske in Leveroy werd zaterdagnacht in de as gelegd door Ook de schade bij buur Zaal Wetemans is groot.

LEVEROY • Even de zaterdagavond uitluiden met een kop koffie. Het is al laat. De klok geeft half vier aan. Truus Wetemans, eigenaresse van Zaal Wetemans in Leveroy, zit met John Kurstjens en Harald Boveneerd aan de bar in haar etablissement. In de zaal was een bruiloft geweest. De gasten waren net vertrokken. Rond half vier besluiten ook de mannen huiswaarts te gaan.

„We hoorden buiten een vreemd geluid”, vertelt Kurstjens. „Ik dacht meteen aan brand in de friettent. Ik ben bij Truus naar binnen gerend en heb de brandweer gebeld. Harald is blijven staan. Hij zag een man uit de ffiture kruipen. De man is opgestaan en weggerend. Zijn broek stond blijkbaar in brand. Het was donker, dus wie het precies was?” Truus Wetemans wilde nog twee brandblussers aan gaan bieden. Ze bedacht zich op het laatste moment. „Het viel me in dat gasflessen naast de friture staan. Je weet nooit wat daar mee gaat gebeuren als ze vlam vatten.”

De uitbaatster schatte de situatie goed in. Want al snel vlogen de twee gasflessen de lucht in. „Het is een wonder dat er geen gewonden zijn gevallen”, onderstreept Jan Mueters, bevelvoerder van de brandweer. „Er stond best wel wat publiek bij de brand toen de gasflessen explodeerden. Twee mensen zijn zelfs door de luchtdruk van de enorme klap over een muurtje geslingerd. Volgens omstanders leek het net alsof de zon ’s nachts boven Leveroy opkwam.”

Een van de gasflessen kwam op de parkeerplaats naast de friettent terecht. De ander werd vijftig meter verder geslingerd.

En viel bovenop de omheining van het terrein van voetbalvereniging Leveroy. „De gasfles is via het hek verder ‘gelanceerd’ richting kantine”, weet secretaris Bair Cillekens van de voetbalclub. „Hij kwam tegen de kantine aan op een kozijn. Gelukkig werd het ding enigszins afgeremd door het hek. Anders was-ie dwars door het gebouw gegaan.”

Volgens Cillekens sneuvelde er een raam en was de muur ontzet. „We kunnen gewoon de kantine in. We hebben de problemen door de schade nu nog even provisorisch opgelost. Voetballen had zondag niet gekund. Toevallig waren alle wedstrijden afgelast in verband met een sterfgeval.”

Ondanks dat de zaal van Wetemans zwaar beschadigd is, wil de eigenaresse niks horen van afzeggingen.

„Er zitten verschillende verenigingen in de zaal. Niet veel hoor. Er wordt gedanst, bejaarden kaarten er en af en toe oefent de fanfare hier. Toevallig ook dinsdag (vandaag, red.). Maar afzeggen? Nee hoor, daar weet ik niks van. Nee, we lossen we het wel op. Iedereen die een feest of een bruiloft hier heeft gepland, kan het hier houden of ergens anders in Leveroy.”

De 66-jarige Wetemans laat zich niet uit het veld slaan door de brand. Menig horeca-exploitant zou met de handen in het haar zitten bij het zien van de ravage. Door de luchtdruk is van alles gesneuveld. De deur, de ramen en alle bakstenen zijn door de hitte uit elkaar geklapt.” Ook de bar overleefde de ‘aanslag’ nauwelijks. De gordijnen en tafellakens zijn gedeeltelijk weggesmolten. Het plafond in de toiletten kwam naar beneden en ook de ruit in de voordeur kon de immense druk niet aan. Een plank ‘siert’ nu de entree.

„Ik woon boven de zaal en ook daar is van alles aan de hand”, vertelt Wetemans nuchter. „Ik kan het zelf niet zien. Daar moet je een expert voor zijn. Maar de muren zijn ontzet en meer van dat soort dingen. Bovendien stinkt het ontzettend.” De uitbaatster kijkt niet op van de brand. „Toen mijn broer nog leefde zei hij altijd: we moeten die friettent opkopen. Hij vond die gasflessen daar levensgevaarlijk. En kijk, hij heeft gelijk gekregen.”

Het politie-onderzoek naar de oorzaak van de brand was gisteren nog in volle gang. Volgens de politie is de man die uit de friettent kroop de 32-jarige eigenaar. Hij is zwaargewond naar zijn vriendin in Beegden gereden. Zij heeft de ambulance gebeld. De man uit Neeritter werd met brandwonden naar het ziekenhuis in Aken gebracht. „Hij is ernstig gewond. Daarom kunnen we hem niks vragen”, zegt een woordvoerster van de politie. Ze kan ook nog niet bevestigen of het om brandstichting gaat.

Tags: