40 Jaar voetbalhistorie in plattelandsdorp

SV Leveroy koestert damesvoetbal

LEVEROY – De tweehonderd leden van voetbalvereniging Leveroy hadden afgelopen weekeind wat te vieren, de vereniging bestond veertig jaar. Om dit heuglijk feit kracht bij te zetten werden de velden van de Leveroyse vereniging omgetoverd tot één groot feestterrein. Zaterdag trad de band Déja Vu op en op zondag werd een echt familiefestijn georganiseerd. Jaques Verlaek, de voorzitter van de vereniging en Theo Kierkels, bestuurslid, vertellen over veertig jaar voetbalgeschiedenis en de toekomstplannen.

”Veertig jaar geleden voetbalden we nog op een weiland, tussen de graanheuvels in.” Op 25 juni 1957 werd de vereniging opgericht en stelde pastoor Geurts het eerste voetbalveld in gebruik. Veertig jaar later liggen er drie egale grasmatten, midden in het dorp. De voetbalvereniging neemt een belangrijke plaats in binnen het dorp, van de duizend inwoners zijn er tweehonderd lid van de vereniging.

”We hebben naast de herenelftallen ook een grote vertegenwoordiging dames. Het niveau ligt hoog, technisch vooral maar ook conditioneel zijn ze goed. Voetbalsters uit de provincie komen speciaal naar Leveroy om mee te trainen. Het is eigenlijk door de jaren heen meer een regio-elftal geworden. Twee dames uit Leveroy zijn vroeger opgenomen in de nationale selectie, dat trekt mensen aan. Ons herenelftal komt nu uit in de vierde klasse maar de dames in de eerste klasse.” Toch heersen er nog steeds vooroordelen tegen vrouwen die voetballen. ”Bij ons is het damesvoetbal ingeburgerd maar voor anderen blijft het een ondergeschoven kindje”.

Kwaliteit

De voetbalvereniging neemt een zeer belangrijke plaats
binnen het dorp in. ”We hebben naast het damesteam vier herenteams en zeven jeugteams. Het voetbal is een sociaal gebeuren, vooral bij de jeugd. Die krijgt bij ons een opleiding en je houdt ze van de straat af. We hebben nu twee jonge talentvolle doelmannen. Laatst hebben ze meegetraind met VW Venlo. Dat is een fantastische uitdaging voor hen, maar wij raken niet graag twee goede krachten kwijt. Natuurlijk willen we niemand in de weg staan op hogerop te komen. Toch zie je vaak dat talenten ervoor kiezen om bij de vereniging te
blijven. Het sociaal gevoel is hier heel groot, dat is de kwaliteit van een kleine kern. Prestaties leveren is belangrijk, maar het plezier komt op de eerste plaats. Eén procent komt door de selectie heen bij grote clubs, kun je nagaan hoeveel er afvallen. Teleurstellingen verwerken en frustraties overwinnen, dat hoort er allemaal bij.”

Feest

De leden organiseerden het feest zelf, vooral de senioren binnen de vereniging hebben een groot deel voor hun rekening genomen. ”We zijn al anderhalf jaar geleden begonnen met de voorbereidingen. Werklijsten werden opgesteld en de taken verdeeld. Iedereen heeft zijn steentje bijgedragen en dat geeft je als bestuur een grote voldoening.” Vrijdag vond de huldiging van de jubelarissen en de receptie plaats en zaterdag was er groot feest in de feesttent. Zondag stond in het teken van het gezin. ”De ‘Voetbal Internationalbus’ zorgde voor allerlei spellen voor de jeugd en ouders zochten hun onderkomen in de tent. ‘s Ochtends werd de mis in de feesttent opgedragen. De kerk is belangrijk binnen een kleine gemeenschap, net zoals de harmonie. Veel van onze leden zijn bij beide verenigingen aangesloten. Bij de planning van wedstrijden moeten we altijd rekening houden met het schema van de harmonie, het eist gewoon wat meer organisatie. We hopen dat er in de toekomst wat meer jeugdleden in het bestuur komen. Als bestuur moet je weten wat de wensen van je leden zijn. De jeugd is daar moeilijk voor te porren, de verantwoordelijkheid is te groot. We willen op naar de vijftig jaar en een goede basis leggen voor het bestuur dat na ons komt.” Kim Langeslag

Tags: