IN EIGEN DORP PRATEN MET DE LEDEN VAN HET COLLEGE VAN B&W

IN EIGEN DORP PRATEN MET DE LEDEN VAN HET COLLEGE VAN B&W

Foto: Binnenplaats van de ’Schreurshof’ aan de Kerkstraat 9 in Leveroy.

Het bezoek aan Leveroy

Het motregende toen het voltallige college van burgemeester en wethouders met de dames richting Leveroy reed. Het was dinsdagavond 26 september 1995 rond 18.00 uur. Leveroy was de eerste dorpskern van Nederweert – uit een reeks van acht – die het college zou gaan bezoeken. In de sfeervolle zaal van Wetemans werd het gemeentelijk gezelschap ontvangen door een afvaardiging van de Leveroyse gemeenschapsraad onder voorzitterschap van Jacques Verlaek.

Rondwandeling

Alhoewel het zwaar schemerde en nog steeds lichtjes regende ging toch het gezelschap te voet naar de ’Schreurshof aan de Kerkstraat 9. Een prachtige monumentale boerderij, die bewoond wordt door de heren Van der Laken en Van Gorcom. Het gezelschap was zeer onder de indruk. Tot verrassing van iedereen trof men in het zeer ruime gebouw een magnifiek klein museumpje aan met antiek textiel, zeer oud linnen tafel damast en historische kostuums. Zeer de moeite waard om eens te gaan bekijken! Na dit stukje nostalgie van de bovenste plank, bracht het college nog een vluchtig bezoek aan gemeenschapshuis Leverona en basisschool De Zonnehof. Daarna ging men met gezwinde spoed terug naar Wetemans.

Leveroy: springlevend, maar er zijn nog wensen!

De zaal van Wetemans liep tegen de klok van acht uur langzaam en gestaag gezellig vol. Dit was het goede moment voor Jacques Verlaek om namens de Gemeenschapsraad van Leveroy het college van B&W toe te spreken. Hij vertelde het gezelschap dat Leveroy een bruisend verenigingsleven bezit en dat de kwaliteit hiervan niets te wensen overlaat. ”De grootste zorg van onze gemeenschap is”, zo sprak de heer Verlaek, ”dat voor de jeugd van Leveroy ook nog toekomst mogelijk is in eigen dorp. De politiek zal moeten zorgen dat er woningen voor hen beschikbaar komen en blijven.” Hij deed dan ook een dringend beroep op het college om de leefbaarheid van Leveroy – maar ook van de andere kernen van Nederweert -te waarborgen. Verder ging hij in op de wensen die in Leveroy leven. Bijvoorbeeld: een bühne in zaal Leverona, een trottoir in de Beukenlaan, een rustplaats voor fietsers nabij de Kapelstraat en meer verlichting op sommige plaatsen in het buitengebied.

Een warm muzikaal onthaal

Na een korte pauze stroomden veel jonge mensen en enkele iets ouderen in zwarte kledij de zaal binnen. Ze droegen blinkende instrumenten. Langzaam werd duidelijk dat Fanfare Concordia -tot grote verrassing van het college en
de overige aanwezigen – een serenade kwam brengen. Voor een tiental minuten werd de zaal gevuld met muzikale klanken en dwarrelde een notenregen over het aandachtig gehoor neer. Uit de korte toespraak van de heer Kwaspen, voorzitter van Concordia, bleek dat de serenade een tweeledig doel had. Op de eerste plaats als hulde aan wethouder Wim Bongers vanwege zijn onlangs gevierde jubileum als 25-jarig raadslid en ter verwelkoming van de heer en mevrouw Suttorp in Leveroy.

Nederweert: een gemeente om trots op te zijn!

Als afronding van het min of meer formele gedeelte sprak burgemeester Suttorp de aanwezigen toe. Hij bedankte Leveroy voor het hartelijk en warm onthaal van het college. Uit alle informatie die hem had bereikt en uit eigen waarneming, is hem duidelijk geworden dat de gemeenschapszin in Leveroy hoog in het vaandel staat. Hij maakte nog eens duidelijk dat, ondanks het feit dat het dorp Leveroy ruimtelijk ver van het gemeentehuis in Nederweert ligt, de bestuurlijke aandacht over alle kernen van de gemeente gelijkelijk wordt verdeeld. Leveroy is voor ons, als college, zeker geen ’ver van ons bed show.’ Gekscherend gaf hij aan dat het college daarom ’op volledige oorlogssterkte’ in Leveroy aanwezig was. Niet om met elkaar in de ’clinch’ te gaan, maar om goed te luisteren wat er zoal leeft in het hechte dorp Leveroy.

Tags: