P. Geraats BV: Energiek en bij de tijdGaragebedrijf Geraats viert op vrijdag 22 en zaterdag 23 november feest. Het bedrijf is in een nieuw jasje gestoken en het equipment gemoderniseerd. De onderneming heeft het aangedurfd om door flink te investeren met de tijd mee te gaan. Wie dat allemaal met eigen ogen wil zien, kan tijdens één van deze dagen in Leveroy terecht. U maakt dan nog kans op een leuke prijs ook!

Peter Geraats is de directeur van de nu al bijna honderd jaar bestaande onderneming. Aan hem dan ook de vraag waarom hij niet even gewacht heeft? De twee festiviteiten hadden dan gecombineerd kunnen worden.

’ Wachten was niet meer mogelijk. Het pand had na vijftien jaar dringend een opknapbeurt nodig.’ Over ruim een jaar ligt er nu wellicht nog een feestje in het verschiet?

We moeten terug naar het jaar 1903. In dat jaar nam de opa van de huidige eigenaar/directeur de smederij van Mathijs Op ’t Root over. Hij leidde het bedrijf ruim veertig jaar. Na de oorlog namen zijn zonen, Bèr en Pierre de zaak over. Tot 1967 was de firma gevestigd aan de Kelperweg. Inwoners van Leveroy en de plaatsen in de omgeving zullen het bedrijf daar vooral kennen als smederij, werkplaats voor landbouwmachines en werktuigen en natuurlijk als hoefsmid. Het beslaan van de paarden was vroeger een belangrijke aktiviteit. Maar ook in die jaren kwamen de eerste trotse bezitters van een auto voor reparaties aan het voertuig naar Geraats.

De verhuizing naar de Deckerstraat betekende ook een wijziging van de aktiviteiten. Het smids-bedrijf werd nu helemaal omgebouwd tot garagebedrijf. De handel in auto’s en de reparatie daarvan stond vanaf dat moment centraal.

Peter Geraats meldde zich in 1979 bij zijn vader en oom Pierre in het bedrijf. Toen Bèr overleed, ging hij samen met Pierre verder. Na enige jaren kreeg Peter Geraats het heft alleen in handen. De laatste tien jaar is de onderneming flink gegroeid. Er werken inmiddels vijf mensen. Iedere passant kan zien dat het bedrijf ook qua oppervlakte flink uit de kluiten gewassen is.

Omgetoverd

Onlangs werd weer een nieuwe stap in de bijna honderd-jarige geschiedenis van de firma gezet. Middels een flink investeringsprogramma is het bedrijf omgetoverd tot één van de modernste in zijn soort. Menig garagebedrijf zal jaloers zijn op het equipment van Geraats. Bovendien staat al die moderne apparatuur nu ook in een fraai gebouw. Dat is namelijk eveneens van binnen en van buiten opgeknapt.
De trots van de werkplaats is ongetwijfeld de ’crypton-diagnosetester’. Een apparaat met veel ingebouwde computertechnologie. Binnen vijf minuten controleert het een motor op ruim 200 punten. Voor het bedrag dat dit stukje equipment kost, kun je ook een paar aardige auto’s kopen. Verder staan er drie moderpe twee-koloms hefbruggen, is al het noodzakelijke speciale gereedschap aanwezig en ontbreekt uiteraard de electronisch gestuurde remmentestbank niet. De vernieuwde werkplaats heeft een uitgekiende routing. ’Het grote aantal APK-keuringen dat we doen, maakt dat noodzakelijk’, aldus Geraats. In de wandelgangen wordt al gesproken van het ’APK-straatje’. Een auto die binnenrijdt, komt meteen op de remmentestbank terecht. De remlichten kunnen m.b.v. de spiegels aan de achterwand direct gecontroleerd worden. Via de koplampentester komt de auto op één van de bruggen terecht.

Milieu-eisen

In Leveroy is er alles aan gedaan om aan alle strenge milieu-eisen te voldoen. De vloer is van een oliebestendig materiaal, er zijn speciale dubbelwandige oliereservoirs aangebracht en dankzij een uitgekiend put-systeem kunnen er nooit schadelijke stoffen in het grondwater terecht komen. Ook de wasplaats is hierop aangesloten. Binnen de werkplaats zorgt een ’afzuigsysteem’ voor een snelle afvoer van uitlaatgassen Bij Garage Geraats kun je auto’s van ieder merk en type laten repareren of servicen. Ook voor de aanschaf van een nieuwe auto kan de klant bij het bedrijf terecht. Veel mensen uit de regio doen dat al jaren. Zij waarderen de service en betrouwbaarheid van de firma en vinden het bovendien prettig dat ze dicht bij huis geholpen kunnen worden. Dat de garage geopend is van ’s ochtends 07.00 uur tot ’s avonds 20.00 uur is mooi meegenomen voor mensen die overdag op kantoor zitten. Overigens zijn er drie leenauto’s beschikbaar zodat iedereen die zijn auto even moet missen, toch mobiel blijft.

Optimale kwaliteit

Een vraag die overblijft is, waarom Geraats nooit officieel dealer van een groot merk geworden is? Peter Geraats hoeft daar niet lang over na te
denken: ’Wij hebben gekozen voor vrijheid. Als dealer ben je gebonden en heb je allerlei verplichtingen. Bovendien is reparatie en onderhoud onze specialiteit. Daarin willen we optimale kwaliteit leveren en dat niet voor slechts één merk’.

Garantie door wereldmerken

Onderhoud en reparatie worden bij Geraats uiteraard onder garantie uitgevoerd. Het bij de Bovag aangesloten bedrijf voldoet aan hoge kwaliteitseisen, De kwaliteit staat of valt niet alleen met de bekwaamheid van de monteurs, maar ook met de te monteren kwaliteitsonderdelen en betrouwbare toeleveranciers, welke de eerste montage onderdelen en topmerken leveren. Garage Geraats is dealer van een groot aantal topmerken op het gebied van onderdelen en accessoires. We noemen er als voorbeeld een paar: Ate remcilinders en remschijven, Bosal uitlaten, Luk koppelingen, Ferodo remblokken, Gate ventilateur-riemen en distributieriemen, Koni schokdempers en Tobo trekhaken.

Tags: