Dames trapten bal met opzet in eigen doel

Foto: KNVB-functionaris Hans Gerards: “Deze onsportieve vertoning wordt doorgespeeld naar de straf commissie. Het spelletje dat Leveroy en Baarlo in Helden hebben opgevoerd gaat hen wellicht veel geld kosten”.

ROERMOND – De dames- voetbalteams van Leveroy 2 en Baarlo 1 zorgden afgelopen week voor een unieke sportgebeurtenis, die naar alle waarschijnlijkheid gaat eindigen met een forse straf voor beide clubs. Leveroy en Baarlo speelden op het terrein van Helden een beslissingswedstrijd voor promotie naar de eerste klasse van het damesvoetbal in Limburg. Het treffen tussen beide clubs had echter niets te maken met een wedstrijd. Beide ploegen wilden namelijk niet kampioen worden. Leveroy kwam op een 2-0 voorsprong. Via twee met opzet gemaakte eigen doelpunten kwam de stand op 2-2 en vervolgens staakte scheidsrechter Piet Nelissen uit Roermond de Wedstrijd.

Nelissen (38), al veertien jaar scheidsrechter bij de KNVB afdeling, geeft tekst en uitleg waarom hij de wedstrijd in de 23e minuut na rust staakte. “Leveroy-Baarlo had niets met voetballen te maken. Dit was het toppunt van onsportiviteit. Gewoon onmenselijk. Ik voelde mij op zijn zachtst uitgedrukt belazerd. Alsof ik in de omgekeerde wereld rondliep. De voorhoedespelers van Leveroy stormden met de bal aan de voet op hun eigen keepster af en scoorden vervolgens een doelpunt voor Baarlo. Toen vlak daarop dat spelletje nog een keer werd herhaald, kon ik de ellende niet meer aanzien en ik heb de wedstrijd gestaakt. Ik heb beslist gevoel voor hu­mor, maar dit ging te ver. Clubs die een promotiewedstrijd spelen doen er alles voor om per se te winnen, maar deze twee ploegen wilden expres verliezen”.

Ook neutraal grensrechter Leo Hofmans uit Grashoek voelt zich enorm in zijn hemd gezet. ”Ik kan mijn vrije tijd wel beter gebruiken, dan voor joker gezet te worden door twee damesvoetbalteams die niet willen voetballen. Zo iets heb ik nog nooit meegemaakt Met opzet een bal in eigen doeltrappen om zodoende niet te promoveren”.

Har van Rooij, coach van Leveroy 2 zegt: ”Beide teams hebben schuld”. ”Ik wil de dames van ons tweede team helemaal niet vrijspreken. Zij wilden echter niet promoveren naar de eerste klasse. Waarom niet? Het eerste elftal van Leveroy speelt ook al in de eerste klasse en dat team is veel te sterk voor ons tweede elftal Wij waren bang dat de groep uit elkaar zou vallen in de nieuwe competitie na twee of drie grote nederlagen. Natuurlijk is een bal met opzet in eigen doel trappen niet goed te praten, maar Baarlo wilde helemaal niet voetballen. De beste speelsters lieten zij aan de kant. Voor rust hebben wij keurig gevoetbald volgens de regels en wij kwamen op een 2-0 voorsprong. Tijdens de rust heb ik in het kleedlokaal tegen de meisjes gezegd: probeer via een enorme flater de bal in eigen doel te werken. Het spelletje is echter uit de hand gelopen en het lag er veel te dik op dat er opzet in het spel was”.

Annie Hendriks, leidster van het eerste team van Baarlo, wenst liever niets te zeggen over het uniek voorval in Helden. Zij zegt na lang aarzelen: “Baarlo wilde niet promoveren”.

KNVB-functionaris Hans Gerards tenslotte: Leveroy-Baarlo is moeilijk een wedstrijd te noemen. Het spelletje dat die twee ploegen in Helden hebben opgevoerd, zou hen wel eens veel geld gaan kosten. Een neutraal terrein, drie bondsscheidsrechters en noem maar op. Deze onsportieve vertoning wordt doorgespeeld naar de strafcommissie. Die zal uitspraak moeten doen”.

door HANS ROOIJACKERS
Bron: de Limburger