Bommel van, Pierre


Categories :

Een dankbare herinnering aan
Pierre van Bommel

echtgenoot van
Truus van de Vondervoort

Geboren te Leveroy op 15 juli 1927
Overleden te Leveroy op 25 augustus 2023
Afscheid te Baexem op 31 augustus 2023

Pap werd geboren in Leveroy op de boerderij Op Henne als oudste zoon uit een gezin van zeven kinderen. Zijn jeugd heeft hij in Leveroy doorgebracht. In zijn 17e levensjaar is er tijdens de oorlog iets gebeurd wat zijn hele leven heeft beïnvloed. Tijdens de kerkrazzia op 8 oktober 1944 is hij net als een van de ruim 3000 Limburgse mannen door de Duitsers meegenomen en in Duitsland te werk gesteld. Pap heeft in en om het concentratiekamp waar hij verbleef zoveel gezien en meegemaakt dat hij er lange tijd niet over kon en wilde praten. Na de bevrijding heeft hij de hele weg terug te voet afgelegd om weer thuis te komen.

Ettelijke jaren later trouwde hij met zijn Truus waarmee hij 67 jaar lief en leed heeft gedeeld. Ze gingen inwonen bij zijn vader en moeder op de boerderij. Samen kregen ze vijf kinderen. Ook zijn negen kleinkinderen en twee achterkleinkinderen waren zijn trots. Het werken op het land en de zorg voor de dieren was zijn passie. Neven-baantjes, zoals melkwagen rijden, beken schoonmaken bij Rijkswaterstaat en bij Covas suikerbieten lossen nam hij aan zodat zijn kinderen niks te kort kwamen.

Na het stoppen van de boerderij bleef hij niet stil zitten. Hij ging met mam een cursus wijn maken volgen en ze gingen er twee keer met de eerste prijs vandoor. Ook in de groentetuin was hij vaak te vinden, niemand ging dan ook met lege handen naar huis. Dat beugelen ook een grote hobby was hebben we op ons laatste familie-feestje afgelopen februari op de beugelbaan mogen ervaren. Maar ook het kruisjassen op Lamershof wilde hij niet missen. Het dagelijkse rondje fietsen door de hei en de Banen hield hem tot op hoge leeftijd lichamelijk en geestelijk fit, al heeft hij helaas de door hem gewenste leeftijd van 100 jaar niet meer mogen bereiken.

Zo trots als pap, opa en ouwe opa, zo vol liefde herinneren we hem graag.