Trouwring brengt families van oorlogsvijanden samen in Twisteringen


Categories :
Tags:
Ontroerend moment dat Ger Poos Helm Ahlers de trouwring van zijn vader omdoet.


Er zijn verhalen die het hart raken. Zoals het verhaal van de familie Ahlers uit Binghausen en de Nederlandse familie Poos, die nu bijna 80 jaar geleden na een verschrikkelijke oorlog tegenover elkaar zaten. Aanleiding was de overhandiging van de trouwring van Christoph Ahlers aan zijn zoon Heinz Ahlers. Een gebaar dat veel betekent voor alle betrokkenen


Twistringen — In september 1944 werd Christoph Ahlers samen met een kameraad overgeplaatst naar het front in Nederland. De weg van het treinstation naar de frontlinie was 20 kilometer lang. Reden voor de twee jonge soldaten om eten te vragen bij een boerderij. De boeren vermaakten de mannen, maar dat werd opgemerkt door de verzetsstrijders. Zonder verder oponthoud arresteerden ze de Duitsers.
Zes weken lang moest de locatie van de arrestanten keer op keer worden verplaatst omdat het Duitse leger inmiddels in het dorp was gearriveerd. Een overdracht aan de geallieerden was niet mogelijk omdat ze aan de andere kant van het Wessem-Niederweertkanaal zaten.

Een vreselijke beslissing
Toen de Duitsers op 8 oktober 1944 een inval deden, waarbij ze 2.000 mensen als dwangarbeiders naar Duitsland deporteerden, moesten de verzetsstrijders onder leiding van commandant Jan Poos een verschrikkelijke beslissing nemen. Ze wisten dat als de Duitse gevangenen in het dorp Leveroy zouden worden gevonden, ze het hele dorp zouden platbranden en alle inwoners zouden doden of arresteren.

De soldaat Christoph Alders © Repro Nolker

Dus besloten ze Ahlers en zijn kameraden te liquideren. Jan Poos nam deze taak over. Daarna begroeven ze de lichamen. In 1952 meldde een van de verzetsstrijders de locatie van de doden aan de DRK. De lichamen werden opgegraven en begraven op de militaire begraafplaats van Ysselsteyn.
In 1945 ontving de familie van Christoph Ahler voor het eerst het nieuws dat de echtgenoot en vader van vijf kinderen was verdwenen. Pas vele jaren later bevestigden de autoriteiten zijn dood en ontdekten ze waar zijn graf was. Sindsdien bezoekt de familie één keer per jaar de militaire begraafplaats. Vader en zoon Ahlers hebben elkaar nooit ontmoet.