Verzoening tussen zonen van de oorlog: trouwring van in Leveroy omgekomen Duitse soldaat na bijna 80 jaar teruggegeven


Frans (links) en Ger Poos, zonen van de verzetsman die in 1944 betrokken was bij het ombrengen van twee Duitse soldaten in Leveroy, gaan de trouwring van een van de slachtoffers overhandigen aan Duitse nazaten ervan. Filmmaker Peter Crins (rechts met de ring) bemiddelt hierbij. — © Jeroen Kuit dsd

Bron de limburger: https://www.limburger.nl/cnt/dmf20230308_93753524

De Duitser Heinz Christoph Ahlers heeft zijn vader amper gekend. Die werd in 1944 in Leveroy omgebracht. Na 79 jaar krijgt hij diens trouwring overhandigd. Thuisgebracht door de zonen van de verzetsman die bij zijn executie was.

„Mijn vader is aan zijn trauma (stress-stoornis PTSS, red.) ten onder gegaan”, vertelt de 74-jarige Frans Poos uit Asten. Zijn broer Ger (77) uit Haaren schiet vol als hij zich herinnert hoe vader Jan Poos soms om vier uur ’s nachts in de tuin ging werken, om nare gedachten uit zijn hoofd te krijgen. „Hij had een heel kort lontje, kon over hele kleine dingen plotseling enorm boos worden”, weet Frans.

Jan Poos overleed in de jaren tachtig. Een decennium eerder heeft hij één keer „heel kort en heel feitelijk” zijn zoon Frans verteld wat hij in het verzet in Leveroy heeft gedaan. „Ik moest daarvan een verslag maken om een verzetspensioen aan te vragen”, legt Frans uit.

Executie

Jan Poos executeerde samen met Jac Geraeds en mogelijk nog een derde verzetsman in oktober 1944 twee in Leveroy gevangen genomen Duitse soldaten: Hermann Langkamp en Christoph Ahlers. Pas in 1952 werden zij nabij het dorp opgegraven en herbegraven op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn.

De families van de twee Duitsers kregen pas in 1995 te horen wat er was gebeurd. De Leveroyse filmmaker Peter Crins vertelde hen het verhaal dat hij pas net had ontrafeld telefonisch. „Daar werd door die families eigenlijk heel rustig op gereageerd. Het verhaal werd voor kennisgeving aangenomen.”

De verzetsmannen Jac Geraeds (links) en Jan Poos op een zolder in Leveroy waar ze het Franse Reims aanwijzen dat op 30 augustus 1944 bevrijd is. — © archief Peter Crins

„De twee Duitsers hadden bij een boerderij om eten gevraagd. De partizanen (of het verzet, red.) namen hen gevangen, omdat ze dachten dat de Engelsen er snel zouden zijn”, legt Crins uit. Maar de opmars van de geallieerden stokte en in Leveroy wemelde het van de Duitse soldaten.

„Het verzet zat dus met de gevangenen in de maag. En toen vond op 8 oktober ook nog de kerkenrazzia plaats”, vertelt Crins. De Duitsers pakten in de regio 2800 mannen op toen zij de kerk verlieten, om hen te werk te stellen. „De partizanen hebben de twee Duitsers daarna mee het veld ingenomen en geliquideerd.”

Onderzoek

Samen met Peter Hermans stopte Crins 25 jaar onderzoek in het maken van de lokale oorlogsdocumentaire Aber der Kirche passiert nichts, die eind vorig jaar in het Munttheater in Weert werd vertoond.

Na een van de voorstellingen vertelde Crins het publiek dat hij ooit een trouwring toegestopt had gekregen van de zus van de overleden verzetsman Jac Geraeds . „Dat bleek de ring van de omgebrachte Duitse soldaat Christoph Ahlers te zijn. Ik wist me er geen raad mee. Sommigen hadden me wel aangeraden die ring terug te brengen naar zijn familie.”

Frans en Ger Poos zaten in het publiek en waren flink onder de indruk van de film. „Daarin kwam plots een foto van onze vader voorbij”, zegt Ger. „We willen Peter Crins graag helpen het verhaal nu af te ronden, uit dank voor al het werk dat hij heeft gedaan”, zegt Frans.

Respect

De zonen van verzetsman Poos gaan samen met Crins aanstaande zaterdag naar Twisteringen, een dorpje vlak onder Bremen. Daar woont Heinz Christoph Ahlers, die inmiddels ver in de tachtig is. Na 79 jaar krijgt hij de trouwring van zijn in Leveroy omgebrachte vader overhandigd.

„Wij hebben er allemaal onder geleden”, zegt Frans. „Ik weet nog dat mijn vader in de jaren zeventig naar het kerkhof in Ysselsteyn is geweest en de graven van de twee Duitsers heeft bezocht. Hij heeft daar denk ik toch zijn respect getoond.”

Heinz Christoph Ahlers heeft met zijn vrouw regelmatig het graf van zijn vader Christoph Ahlers in Ysselsteyn bezocht. In het graf ernaast rust Hermann Langkamp. — © familie Ahlers

Ger meent zich te herinneren dat vader Jan Poos over Christoph Ahlers heeft gezegd: ‘Die heeft ook kinderen gehad’. „Maar eigenlijk sprak mijn vader verder nooit over het verleden”, zegt hij.

Het zijn details die Ger en Frans Poos zaterdag kunnen overbrengen aan Heinz Christoph Ahlers, bij het teruggeven van de trouwring. „Ik zie het toch een beetje als een soort verzoening”, zegt Frans.

Crins bekijkt of de ontmoeting filmmateriaal oplevert voor een nieuwe slotscène voor Aber der Kirche passiert nichts. De film van 2,5 uur wil hij er met liefde voor aanpassen. Dan wordt die nog maar een kwartiertje langer, beaamt hij.

Informatie over Aber der Kirche passiert nichts is te vinden op de website www.filmsleveroy.nl.

Categories :
Tags: