Eis tot verlengen tbs voor moordenaar Alda Stienen


Categories :
Tags:

Bron: de limburger

Voor de rechtbank in Roermond werd dinsdag duidelijk dat D. na een celstraf en tien jaar dwangverpleging vorig jaar op proefverlof is geweest. Omdat dit niet goed verliep, zit hij alweer negen maanden vast in de Van Mesdag-kliniek.

Volgens een deskundige moet hij een heel traject doorlopen, voordat hij opnieuw in aanmerking komt voor proefverlof. Dat gaat langer dan een jaar duren, is de inschatting.

Betrapt tijdens inbraak

D. stak in 2000 met een mes de 54-jarige Alda Stienen dood in haar woning in Leveroy. Ze betrapte hem tijdens een inbraak. Het slachtoffer kende D. omdat hij in het garagebedrijf van haar man had gewerkt. Dat gebeurde in het kader van een reclasseringstraject nadat D. zijn straf had uitgezeten voor het ombrengen van Tjeu Hölzken uit Weert in 1992.

Het recente proefverlof van D. is volgens zijn advocaat Sjoerd van Berge Henegouwen misgelopen door ‘kleine’ fouten. Zo meldde D. zich niet op correcte wijze ziek en gaf hij te veel geld uit. Volgens zijn advocaat omdat hij werd opgelicht via een datingsite: „Uit schaamte heeft hij dat niet verteld aan de reclassering.”

Van Berge Henegouwen vindt dat zijn cliënt perspectief verdient en vraagt de rechtbank de tbs met maximaal een jaar te verlengen.

Weduwnaar Stienen heeft de rechtbank per brief laten weten dat het proefverlof van D. hem zwaar valt. Hij had liever gezien dat D. levenslang de cel in had gemoeten.

uitspraak 31 januari