Het perceel waarop het voedselbos ligt, is gesitueerd in de dorpskern van Leveroy en grenst pal aan de tuin van de familie Hermans. Het zou zonder meer een gewilde bouwlocatie kunnen zijn, maar Peter en Tilly Hermans willen graag hun vrije uitzicht behouden. De wei waar ze voorheen twee imposante Schotse hooglanders lieten grazen, wordt daarom geen woonwijk maar een voedselbos.
Erfenis
„We hadden die wei via een erfenis in eigendom gekregen”, vertelt Tilly Hermans. „De koeien waren inmiddels behoorlijk oud en we wilden geen vee meer” vervolgt ze. „We zochten een nieuwe bestemming voor de grond, en laat nu net in die periode het IKL een cursus over de aanleg van een voedselbos aanbieden. Peter en ik hebben die cursus gevolgd en raakten steeds enthousiaster. Uiteindelijk besloten we om zelf een voedselbos aan te gaan leggen. Door mijn werk in een tuincentrum was ik gelukkig bekend met de materie.” Het paar ging aan de slag met het ontwerp voor het voedselbos en de gewenste bomen en struiken werden geselecteerd. „We hebben allebei een agrarische achtergrond, maar we zijn er van overtuigd dat de voedselproductie anders kan; duurzamer en met veel meer biodiversiteit. Dat gaan we dan hier ook kleinschalig doen”, aldus Tilly.
„We hopen dat onze kinderen en kleinkinderen nog tientallen jaren van het voedselbos mogen genieten en ook onze buurtgenoten kunnen er straks letterlijk de vruchten van plukken. Ze hebben ons overigens fantastisch geholpen bij het planten van de bomen en struiken”, vult Peter aan.
Haves-hoof
Het voedselbos krijgt de naam Haves-hoof. De naam is afkomstig van de nabijgelegen voormalige boerderij Haves. Hoof verwijst naar de grote moestuin die ook in het voedselbos geprojecteerd is. De gevarieerde beplanting in het parkachtige nieuwe voedselbos in Leveroy, waarin ook een grote vijver ligt, wordt aan de westzijde tegen de wind beschut door een rij elzenbomen. In de eerste plantfase zijn nu bomen en struiken gepoot die in deze klimaatzone goed gedijen en die een over het seizoen gespreide productie gaan opleveren. Naast de in Nederland algemeen voorkomende (vrucht)bomen en struiken heeft het echtpaar ook diverse exoten aangeplant met aansprekende namen als Sichuan-peper, pawpaw, kakiboom en nashipeer. „In het bos staan meer dan zeventig verschillende soorten.”
Momenteel oogt het voedselbos op enkele wat oudere hoogstambomen na, nog iel en kaal. Volgens Peter en Tilly Hermans zal het over enkele jaren een parkachtig zijn, waar insecten en vlinders en vogels alle ruimte zullen krijgen.