De versierde voortuin.


Leveroy/ Nederweert
Tekst:  Leon Moonen voor HALLO Magazine / HALLO MagazineOnline www.halloonline.nl
HALLO Online.nl

Natuurlijk een kabouter is een prachtige tuindecoratie, maar toch zijn wij in onze regio op zoek naar bijzondere (kunst)objecten in de voortuin.

Kerkstraat 5 in Leveroy

Komende vanuit Heythuysen treffen we bij de ingang van het dorp Leveroy in de voortuin van Kerkstraat 5 een ingenieuze bollenconstructie aan. Een nadere inspectie leert dat dit ons zonnestelsel verbeeldt. Met de zon uiteraard in het middelpunt van het geheel en de planeten in een boog er rondom heen gedrapeerd. Wil deze tuinversiering ons al direct bij de entree duidelijk maken dat Leveroy een hemels dorp is?

Of dat Leveroy dan wel gemeentelijk bij Nederweert hoort, maar dienst- en winkeltechnisch veel meer georiënteerd is op het dichterbij gelegen Heythuysen en officieus mag gelden als de 17de kern van de gemeente Leudal? Het dorp valt als het ware tussen hemel en aarde. Of is er een “aardser” verklaring? Dat laatste blijkt inderdaad het geval te zijn als we even aanbellen en de vrouw des huizes Carin Schulpen ons te woord staat.

“Mijn jonge zoon Maarten is helemaal wild van de ruimtevaart, de sterren en het heelal. Hij tekent overal en altijd ons zonnestelsel”.

Voor Carin vormden de schetsen van haar zoon het uitgangspunt om iets bijzonders in haar voortuin te plaatsen.

“Ik wist een keramiste uit het dorp zo gek te krijgen om de zon en de planeten te kleien en te bakken. Vervolgens heb ik een vriend gevraagd om dit alles samen te brengen in een ijzeren staketsel”, verduidelijkt Carin haar coördinerende rol.

 De kleien bollen zijn vatbaar voor de vorst, vandaar dat het kunstwerk alleen in de lente- en zomermaanden in haar voortuin is te bewonderen. Ons schiet het ezelsbruggetje ‘Mijn Vader At Meestal Jonge Spruitjes Uit Nieuwe Pekela’ te binnen. Aan de hand van de beginletters van dit versje onthoud je gemakkelijk de volgorde van de planeten rondom de zon: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en…. hé Pluto ontbreekt! “Dat klopt”, zegt Carin. “Want inmiddels geldt Pluto niet meer als een planeet”.

Het is duidelijk dat zij veel van de hobby van haar zoon Maarten heeft opgestoken.

Die komt ook even aan de deur. Hij is tenslotte de aanstichter van het kunstwerk. Als we Maarten vragen wat hij later wil worden, roept hij heel enthousiast: “Astronaut”. Dat antwoord hadden we kunnen bevroeden.

 

 

Categories :
Tags: