Martijn Crins: teksten schrijven voor cabaretshow, maar geen publiek

Hoe komen mensen in de cultuurwereld deze crisis door? In de rubriek ‘Creatief tijdens Corona’ komen Limburgse muzikanten, auteurs, kunstenaars en theater- makers aan het woord. In deze aflevering: acteur en cabaretier Martijn Crins (35) uit Leveroy.

De coronapandemie is heftig en treft de cultuursector recht in het hart. Maar, zegt Martijn Crins, er zijn nog ergere zaken. Het nieuwe coalitieakkoord in de provincie Brabant bijvoorbeeld. „Dat is rampzalig. Cultuur wordt daar de nek omgedraaid. Ik heb er jarenlang gewoond en ken er veel mensen die in de cultuursector werken. Hun situatie is uitzichtloos”, zegt de in Leveroy geboren en getogen cabaretier en acteur die tegenwoordig met zijn vriendin in Amsterdam woont.

In de rest van het land is de situatie door de coronacrisis ook niet rooskleurig, vervolgt hij. „We waren net een beetje aan het opkrabbelen van de gevolgen van de botte bijl die Halbe Zijlstra heeft gehanteerd toen hij staatssecretaris van cultuur was.” De steunmaatregelen van de regering vindt hij ondermaats. „De sierteelt krijgt bijvoorbeeld meer financiële hulp dat kunst en cultuur. De verhoudingen zijn zoek.”

Leeg

De agenda van Crins, die in 2009 Festival Camaretten won, is nagenoeg leeg. Deels komt dat omdat hij daar zelf voor heeft gekozen. Diverse aanbiedingen voor acteerrollen heeft hij afgeslagen omdat hij zich volledig wil richten op zijn comeback als cabaretier. „Net voor de lockdown heb ik twaalf optredens als stand-upcomedian kunnen doen. En dat smaakte naar meer. Voor half juni staan nog twee shows gepland, maar of die kunnen doorgaan is onduidelijk. Uiteindelijk wil ik volgend jaar met een nieuwe cabaretvoorstelling te theaters ingaan.”

Diverse toneelvoorstellingen op zomerfestivals, waaraan hij zou meedoen, zijn vanwege corona wel weggevallen. Daarom heeft hij zijn bijbaan als fietskoerier uitgebreid van twee naar vier dagen in de week. „Volgens de huidige berichtgevingen bevind ik mij nu ook al weken aan het front. Ik schijn ineens een vitaal beroep te hebben. Er is voor me geklapt. Ga zo door, wat goed dat jullie dit nog doen”, meldde hij woensdag op Radio 5 in de column ‘Hoe ik niet cabaretier maar postbode werd’.

Jonge hond

Het cynisme droop van zijn voordracht af, maar Crins is best ingenomen met zijn nieuwe job. Hij houdt van fietsen en het levert hem geld op in deze moeilijke tijd. „Bovendien kan ik op deze manier mijn energie kwijt. Ik ben als een jonge hond en moet regel­matig uitgelaten worden, anders vind ik geen rust.” Haalt hij als cabaretier ook inspiratie uit deze crisis? Het blijft even stil. „Dat vind ik moeilijk”, zegt hij dan. „Ik zet wel van alles op papier en mijn gedachten staan niet stil. Maar je weet pas of het werkt, als je voor een zaal met publiek staat. En dat is nu dus niet mogelijk”

‘Ik kan moeilijk keuzes maken’

Martijn Crins won in 2009 Festival Camaretten met zijn allereerste cabaretvoorstelling. Na een tournee door het land, zagen we de Limburger vooral terug als acteur. Hij speelde in diverse voorstellingen van theatergezelschap Afslag Eindhoven en had een rol in de speelfilm Gluckauf van regisseur Remy van Heugten. Ook trok hij het land door met zijn inmiddels opgeheven band Fake Billy & the False Prophets. Cabaretier, zanger, acteur, Crins kan maar moeilijk kiezen. En hij wil dat eigenlijk ook helemaal niet. „Waarom kan het niet én én…? Ik heb nu wel duidelijk prioriteiten gesteld in de dingen die ik ga doen. Bovenaan staan nu stand-upcomedy en cabaret.”

Festival

Intussen is de Limburger ook druk bezig met het organiseren van het Piet Naus Memorial ­Festival in zijn geboortedorp. Het evenement, genoemd naar een inmiddels overleden kroegtijger uit Leveroy, beleeft op 30 mei zijn tiende editie. Vanwege corona wordt dat een interactieve streamingshow op internet. Ook werkt hij samen met het Limburg Festival aan een digitale voorstelling. Lachend: „Je wordt wel creatief van dat corona…”

Tags: