Liever boormachine dan Playstation


Stan Verwielen (13) uit Leveroy met zijn zelfgemaakte boot.
FOTO JOHN PETERS
Bron: de Limburger / Liever boormachine dan Playstation
TECHNIEK IN GENEN / DOOR LEON JANSSEN
Bij de dertienjarige Stan Verwielen uit Leveroy zit techniek in de genen. Ontwierp en bouwde hij eerder al een hut van drie etages en een vlot, nu vaart hij rond met een eigenhandig gebouwde boot met buitenboordmotor.
Creativiteit en handigheid kun je de jonge Stan niet ontzeggen. En vervelen doet hij zich zeker niet tijdens de lange zomervakantie. De dertienjarige uit Leveroy knutselt en bouwt graag. En niet zomaar wat. Voor een stevige hut van drie etages, gebouwd van pallets, draait hij zijn hand niet meer om. Onlangs bouwde hij van houten balken, pvc-pijpen en een zeil een bootje. Na wat aanpassingen aan het prototype, de installatie van een door een accu aangedreven buitenboordmotor en een zelf geconstrueerde stuurinrichting, vaart hij daar urenlang mee rond op het kanaal bij Nederweert-Eind.  Onder het toeziend oog van zijn vader, dat dan nog wel.
Zijn talent ontkiemde drie, vier jaar geleden bij de buitenschoolse opvang. „Een van de activiteiten daar was hutten bouwen”, zegt Stan. „Dat ben ik toen thuis ook gaan doen. Met pallets. Eerst maak ik een bouwtekening en dan ga ik aan de slag. Bij de eerste hutten gebruikte ik spijkers, maar nu neem ik schroeven om de pallets en planken aan elkaar te bevestigen. Dat is steviger.”
Zijn eerste hut was één etage hoog. Daarna kwam er een uitkijktoren bovenop. De volgende hut was al twee etages hoog, de derde twee etages met een spits dak en nu staat er een hut met drie etages (de bovenste etage is het slaapgedeelte) in de tuin van zijn ouders. Een vakantie in Noord-Duitsland, waar in een natuurpark met vlotten op beekjes werd gevaren, bracht hem op zijn volgende project. Met planken, touw en plastic jerrycans bouwde hij een eigen vlot. Na wat experimenteren had hij een stabiel vlot waarop hij en zijn skelter een plekje hadden en waarmee hij op een beek in de buurt van zijn huis kon varen.

De volgende uitdaging tolde alweer door zijn achterhoofd. Een eigen boot, waar hij ook echt mee kon varen. En ook die is nu klaar. Alleen een claxon en een lamp ontbreken nog, zegt de tweedejaars leerling van Scholengemeenschap Sint Ursula in Horn.

 

En het volgende project van Stan? „Een duikboot”, roept hij enthousiast. „Dat moet niet zo moeilijk zijn.  Mijn vader heeft me leren lassen. De duikboot maak ik van metaal. Ik boor er gaten in, zodat hij onder water gaat. Dan duw ik kurken in de gaten en hoos het water er weer uit, zodat hij weer stijgt en boven water komt.”  Mmmh, of dat gaat werken? „Och, Stan is jong heeft nog alle tijd om een werkend ontwerp te maken”, zegt zijn moeder Anita. Maar het zal haar niks verbazen als het Stan uiteindelijk toch gaat lukken. „Want hij heeft techniek in zijn genen. Hij vraagt liever een boormachine voor zijn verjaardag dan een Playstation”, zegt ze.

 

 

 

Tags: