Nog één keer buffet met koude schotel bij Wetemans

AFSCHEID DOOR PIETERNEL KELLENAERS
Na meer dan een eeuw komt deze zomer een einde aan een begrip in Leveroy: café-zaal Wetemans. Nog één keer ouderwets buffet met koude schotel en dan gaan de deuren dicht.
Het grijpt de broers Henk en Miel Wetemans nu al aan, de aanstaande sluiting van de café-zaal in Leveroy waar de heren (beiden 55 jaar maar Miel is vijf minuten eerder geboren) in hun jeugd elke vrije dag een zakcentje hebben verdiend.
Vanuit de Veldstraat in Roermond, waar hun vader een doe het zelf zaak had, togen de broers – die nu in Nederweert en Laar wonen – met de bus naar Leivere.
Al vele jaren kind aan huis in de zaak van opa en oma en later ome Miel en tante Truus (foto) Wetemans die in januari op 82-jarige leeftijd overleed. De voorbije maanden hebben ze met broer Huub en personeelsleden de zaak draaiende gehouden naast het bestieren van hun eigen ondernemingen.
Maar dat lukt niet meer. Henk: „Elke maand moet er geld bij.”
De ‘huiskamer van Leveroy’ is ooit begonnen als café bij de boerderij waar ook kippen en varkens hebben rondgescharreld. „Wassen in een teiltje koud water waar van alles in dreef als je als laatste aan de beurt was”, mijmert Miel die vernoemd is naar zijn peetoom, de broer van Truus die in 2001 stierf. Hoogtijdagen heeft de zaak beleefd in de jaren tachtig en negentig. Henk: „In 1995 zijn hier 97 bruiloften gevierd.”
Over de geschiedenis wordt op dit moment nog een boekje samengesteld door onder meer Tessa Pellemans en Frank van den Broek.
Het historisch overzicht vol foto’s over de zaak die een begrip werd in Leveroy en omstreken is nu al te bestellen. De gloriedagen zijn al jaren voorbij maar Hölskes Truus is tot haar einde in de zaak blijven werken.
Henk: „Ze wilde de zaak niet zomaar aan een ander overdoen, het moest allemaal gaan zoals zij dat wilde. Het terras voor de deur is nog altijd onkruidvrij en niemand is hier ooit stomdronken de deur uitgegaan. Dan zorgden Miel en Truus eerst voor koppen koffie en als het nodig was, werden ze naar huis gebracht. Een jaar of twee geleden heeft ze nog aangegeven spijt te hebben dat ze de zaak niet had overgedaan, dat was voor ons ook makkelijker geweest.”
Voor de bijna 20 tot 30 verenigingen die kosteloos bij Truus terecht konden, is café-zaal Wetemans tot 1 augustus open. Voor de kaartclubjes zal het vinden van een ander onderkomen niet zo’n groot probleem zijn, voor het koor in Leveroy is dat een ander verhaal.
Miel: „Die zijn met 35 man.” Om de zaak open te houden, hebben de tweelingbroers hulp gekregen van (oud-)personeelsleden zoals Lies (75), die twee jaar geleden al afscheid nam na veertig dienstjaren bij Wetemans. „Eigenlijk ben ik toen helemaal niet gestopt want er was altijd weer wat te doen. Op 18 mei is hier nog de 60- jarige bruiloft gevierd van Riek en Teng Douven. Dat laatste feest hadden ze nog voor haar overlijden met Truus besproken.”
Met de kermis zal het van 13 tot en met 16 juli nog volle bak zijn bij café- zaal Wetemans. Op 3 augustus zijn nog enkele plekken voor een ouderwets buffet met dito consumptieprijzen beschikbaar, vanaf 20.30 uur is iedereen welkom.
Henk: „Nu al zin in de koude schotel en bavarois.”
Tags: