Gouveneur Bovens op bezoek


Na succesvolle voorstellingen in Weert, Hamont, Thorn, Valkenswaard en Molenbeersel was dinsdagavond de bekroonde film Grensgeval te zien in Leveroy in zaal Pestoeërskoel. Gouverneur Theo Bovens was te gast bij dit unieke moment. Ook gedeputeerde Hubert Mackus was speciaal voor deze gelegenheid naar Leveroy gekomen. De Pestoeërskoel was uitverkocht voor deze unieke voorstelling in Leveroy.

Film Grensgeval in eigen dorp Peter Crins
Bijzonder hierbij was dat de film van Leveroynaar Peter Crins voor het eerst te zien is in zijn eigen dorp. De film GRENSGEVAL is een uniek document waarin geïnterviewde grensbewoners op indringende wijze vertellen hoe hun leven in het Midden-Limburgs grensgebied met België beïnvloed werd door de Eerste Wereldoorlog. De film verscheen precies een eeuw na het einde van deze oorlog en Crins werkte er net zo lang aan als de duur van de oorlog, namelijk vier jaar. De muziek voor deze film is gecomponeerd door Tim Crins.

Drieluik
De vertoning van deze film is de start van een drieluik over de twee wereldoorlogen. Met allereerst dinsdagavond de oercatastrofe van de 20e eeuw: de Eerste Wereldoorlog met de film GRENSGEVAL.

Bevrijdingsconcert Fanfare Concordia
Op zaterdag 2 november geeft Fanfare Concordia in het kader van haar 90-jarig bestaan een bevrijdingsconcert in het kader van 75 jaar bevrijding. Dit concert met filmmuziek uit oorlogsfilms wordt ondersteund en afgewisseld met beelden en interviews uit de nieuwe film ‘Leveroy 1940-1945’ van Peter Crins. Tenslotte zal later dit jaar deze film ‘Leveroy 1940-1945’ (Een Midden-Limburgs dorp in oorlogstijd) van Peter Crins en Peter Hermans (Stichting Cultuur & Historie) in première gaan.

tekst en foto’s: nederweert24

 

 

Tags: