Regio onder het juk van WOI

Franse vluchtelingen arriveren in 1914 met paard-en-wagen in Weert. Op de achtergrond het voormalige stadhuis aan de Markt. FOTO ARCHIEF PETER CRINS
Regio onder het juk van WOI
De ooggetuigen vertellen de kleine geschiedenis in de schaduw van de grote oorlog. Peter Crins
DOOR LEON JANSSEN
Bron: De limburger

LEVEROY  Monnikenwerk. Historicus Peter Crins uit Leveroy hield jarenlang interviews met mensen uit de regio die de Eerste Wereldoorlog hadden meegemaakt. Van dat materiaal maakte hij een film.

Hij struinde bejaardenhuizen af, nam contact op met huisartsen en sloeg aan op elk burgemeestersbezoek bij een honderdjarige. Peter Crins (67) uit Leveroy verzamelt sinds 1995 ooggetuigenissen van mensen uit Nederlands en Belgisch Limburg die Eerste Wereldoorlog hebben meegemaakt. Met dat materiaal maakte hij in de afgelopen jaren een bijna twee uur durende film: Grensgeval. Die gaat komende maand in première. Nadat Crins in 1995 zijn film Leveroy ’40-’45 over de oorlogsjaren in zijn woonplaats naar het ‘doek’ had gebracht, richtte hij zijn pijlen op de Eerste Wereldoorlog.
Bijzonder daarbij was, dat hij dat deed aan de hand van digitale beeldopnamen van interviews met mensen die deze oorlog ook écht mee hadden gemaakt.

In België woedde de oorlog volop. De invloed daarvan was ook in Nederlands Limburg goed merkbaar. Vluchtelingen uit België en Frankrijk, de dodendraad die langs de grens liep en veel slachtoffers eiste en smokkelaars drukten hun stempel op het leven aan deze kant van de grens. Deze streek was hecht verbonden was met België. Jarenlang ontregelde de oorlog het leven van de Limburgers. In die tijd gold de staat van beleg en het krijgsrecht in Noord-Brabant en Limburg. „Kijk, films over WOI zijn er een heleboel”, zegt Crins. „Het bijzondere van mijn film is echter dat ik de gewone mensen uit deze regio aan het woord laat. Ze vertellen over het leven hier. De kleine geschiedenis in de schaduw van de grote oorlog.”

Crins verzamelde meer dan 450 uur aan bandmateriaal. Dat te ‘vertalen’ in een film was een monnikenwerk, waaraan hij ontelbare uren monteerde. „Ik was er elke dag mee aan de gang”, zegt Crins. „Dat de film nu uitkomt, heeft natuurlijk te maken met het eind van de Eerste Wereldoorlog. Dat is nu precies honderd jaar geleden. De mensen die ik heb geïnterviewd zijn inmiddels allemaal overleden, maar met deze film houden ze toch een stukje regionale geschiedenis levend.”

De film Grensgevallen gaat 18 november in Hamont en 19 november in Weert in première. In Weert is dat om 19.30 uur bij de bioscoop Gotcha! aan de Beekstraat.
De film is in dialect gesproken en Nederlands ondertiteld.