Schutterij onder de pannen


Categories :
Tags:

Foto:  Enkele van de noeste werkers bij het het onderkomen van schutterij Sint Barbara uit Leveroy, dat ze in hun vrije tijd hebben gebouwd.

LEVEROY – Na vijf jaar voorbereiden wordt het eigen onderkomen van schutterij Sint Barbara uit Leveroy zaterdag officieel geopend. Het eigen home bij de schiethoorn aan de Sillenhoek is door de schutters zelf uit de grond gestampt.

Al enkele jaren heeft de schutterij hiervoor geijverd. Bij schuttersfeesten was het al vaker voorgekomen dat de schutters in een veewagen moesten schuilen voor regen. Dat kon niet. Een eigen accommodatie bij ’de boom’ was bittere noodzaak.
Het gebouw van 75 vierkante meter helpt de schutterij nu uit de brand. Het bestaat uit een schuil-gelegenheid, een berging, toiletten en een keukentje. Totale kosten ƒ 94.000. Een halve ton van dit bedrag heeft de schutterij als subsidie” opgestreken van de ‘ gemeenten Baexem, Heythuysen en het overgrote deel van Nederweert. Het resterend gedeelte heeft de schutterij zelf bijeen gebracht. Niet zonder trots meldt voorzitter G. Stals dat de leden van Sint Barbara allemaal hun steentje hebben bijgedragen aan het onderkomen. De een door allerlei akties op touw te zetten om geld in het laatje te krijgen en de ander met zijn metselkwaliteiten.

Opening

„Het is geen kantine”, benadrukt voorzitter G. Stals, „Voor bijzondere gelegenheden kan er natuurlijk wel een tap worden geplaatst, maar daar is niet voor bedoeld.” Zaterdag en zondag staat die tap er waarschijnlijk wel. Om op de opening – zaterdag om 16 uur door burgemeester A. Jacobs – te kunnen klinken. En op het schietsucces, want zowel zaterdag als zondag is er vanaf 14 uur dorpsschieten.