Eén zege zou al mooi zijn

Leveroy moet dit seizoen bijzonder vaak de bal uit het eigen doel halen.
FOTO’S JOHN PETERS
WEDSTRIJD VAN DE WEEK OP EN NEER
DOOR TIM COX

Bron: de Limburger

Promoveren, degraderen, weer promoveren. Daaruit bestaan de laatste seizoenen van Leveroy. Het gejojo door het Limburgse amateurvoetbal wordt ook dit seizoen voortgezet. Met precies nul zeges is Leivere nu al bijna zeker van weer een degradatie. Toch klinken louter positieve geluiden uit het sportpark.
LEVEROY
Al bij de entree van sportpark Leveroy zijn er alleen maar lachende gezichten te zien. Goed, het zonnetje doet daarbij ook zijn werk, maar buiten het lekkere weer is iedereen bij de club goedgezind.
En de tegenvallende resultaten?
Ach, dat kan een keer gebeuren.
Ziet ook bestuurslid Har Schroen in. „Dat maakt allemaal niks uit. Als de jongens in het veld iets leuks brengen voor de fans, dan is het goed. Ze doen hun best, meer kunnen ze niet doen.”

Hun best doen of niet, de titel ‘slechtst presterende ploeg van Midden-Limburg’ gaat dit seizoen toch echt naar Leveroy. Hoe hard het ook klinkt; de ploeg wacht na twintig wedstrijden nog altijd op zijn eerste overwinning van dit seizoen.
De cijfers liegen er dan ook niet om. Vier gelijke spelen, zestien nederlagen en elf gemaakte goals in twintig wedstrijden. Leveroy is – zoals de prachtige uitdrukking luidt – te groot voor het servet en te klein voor het tafellaken. Oftewel te goed voor de vijfde en te min voor de vierde klasse. „Dat klopt ook eigenlijk wel”, denkt trainer Raymond Brandt. „Maar dan moet ik wel zeggen dat als ik met het team zou spelen dat ik vorig jaar tot mijn beschikking had, dan zouden we zeker bovenin de middenmoot meedraaien.

Daar ben ik van overtuigd. Die twee lange jongens van Kierkels zijn naar het tweede, net als de keeper. Die ervaring mis je absoluut.”
Ook gistermiddag zat het trainer Brandt niet echt mee. Zo moesten Mathijs Vestjens, Marijn Hermans én doelman Jack van Diepen van het veld af met een blessure. „Het is de Wet van Murphy, zullen we maar zeggen. Maar daar wil ik me niet achter verschuilen. We weten met z’n allen waar het aan ligt. Het is wel jammer.”
In de bestuurskamer merkt ook leider Bair Cillekens van Leveroy op dat er veel positivisme is bij de club.
Ondanks het magere seizoen. „Het heeft geen zin om negatief te zijn. Er wordt goed getraind door het team en iedereen blijft ook lekker hangen in de kantine. We hebben een groep met jongens van zestien en kerels van dertig. Een aantal jongens speelde vorig jaar nog in de A-jeugd.
Dan is de overstap naar de vierde klasse wel erg groot.”
De afgelopen jaren jojoot Leveroy op en neer tussen de laagste klassen van het amateurvoetbal. Want het is óf degraderen óf promoveren voor de club uit de gemeente Nederweert. In de laatste acht seizoenen wist de ploeg vier promoties te bemachtigen en drie keer te degraderen.

Ook dit jaar ziet het er weer naar uit dat Leveroy een stapje terug moet doen. Sterker nog, de degradatie is al bijna een feit. Op het sportpark in Leveroy valt dit seizoen weinig te genieten. De roodhemden pakten thuis de helft van de in totaal vier gehaalde punten en wisten pas zes keer het net te vinden.
En dus nog geen overwinning te pakken. „We weten van onszelf dat we iets aan kwaliteit tekortkomen voor deze vierde klasse”, weet Brandt. „Maar een overwinning zou zeker lekker zijn. We hebben er nog zes wedstrijden de tijd voor.”

Voor Raymond Brandt houdt het na die zes duels op. De 39-jarige trainer legde een aanbieding van de club naast zich neer. „Leveroy wilde graag met mij door. Ik heb gezegd: ‘even niet’. Volgend seizoen ben ik er dan niet meer, maar dan gaan ze gewoon weer meedoen voor het kampioenschap.

Daar ben ik van overtuigd.
Er zit genoeg voetballend vermogen in. Ze moeten alleen een beetje feller en slimmer zijn. De jongens zijn te lief voor de vierde klasse.”

Laatste 10 seizoenen Leveroy 2007/08: klassenbehoud 5e klasse 2008/09: degradatie naar 6e 2009/10: promotie naar 5e 2010/11: klassenbehoud 5e 2011/12: degradatie naar 6e 2012/13: promotie naar 5e 2013/14: promotie naar 4e 2014/15: degradatie naar 5e 2015/16: promotie naar 4e 2016/17: degradatie naar 5e?