1996 Cato Hermans / Dorethé van Elswijk

uit het boek DOOR van Suzan Eikelenstam

De Yad vashem onderscheiding een joods onderscheiding die wordt uitgereikt aan mensen die in de tweede wereldoorlog joodse burgers uit handenvan de Duitsers wisten te houden en hen zo hielpen ontsnappen.

Cato Hermans uit het Limburgse dorpje Leveroy viel die eer postuum ten deel. Ik had nog nooit van Leveroy gehoord, een boerendorp in de buurt van Weert met een straat, een kerk, een dorpskroeg en wat huizen. Op het kleine kerkhof ligt Cato begraven. Zij nam een enorm risico door op haar zolder joodse kinderen to laten onderduiken, zodat die aan de hel van de concentratiekampen konden ontsnappen. Ze verloor een van haar zoontjes op de levensgevaarlijke trap naar boven; het driejarige mannetje viel en brak zijn nek. De mensen die ik erover sprak, beschreven Cato als een nuchtere, onversaagde vrouw, die nooit week voor gevaar of dreiging. Eef Polak, een van de onderduikers en nu een vrouw op leeftijd, had Cato voor de Yad Vashem-onderscheiding voorgedragen.

Toen de reportage was uitgezonden, vertelde Dorethe me ontroerd dat ze naast het huis van Cato had gewoond.

(Dorethé van Elswijk)

 

=============================

http://db.yadvashem.org/righteous/family.html?language=en&itemId=4015263

http://db.yadvashem.org/righteous/walls.htm?wall_num=12&width=840&height=640

(zoom in naar 1996)

Hermans FAMILY

Hermans Anna (1889 – ? )   

 

Rescue Story

==============================

vertaling 

Hermans FAMILY

Hermans Anna (1889 – ? )   

 

Rescue Story
Categories :