Dancefestival voor tienjarigen


door Susan Jöris
foto’s: maartje van Berkel
Bron: De limburger

De pakken, wagens en zelfs slogans waren veelal door opa en oma, mama en papa gemaakt, maar de kinderen in de optocht in Nederweert bouwden zelf hun feestje.

 

Prinses Lian Timmermans (10) en prins Dave Caris (12) van basisschool De Zonnehof in Leveroy zijn tot hun eigen spijt te jong voor Outrageous, het jaarlijkse dancefestival dat hun dorpje op de kaart heeft gezet. „Moet je zestien voor zijn”, weet Dave. „Nog vier jaar wachten voor mij.” Dus toen de school met de optocht in Nederweert ging meedoen, was het thema makkelijk gekozen: een eigen Outrageous Festival. De komende anderhalf uur geldt op hun carnavalswagen geen minimumleeftijd.
Uitgerust met licht- en geluidsinstallatie en een rookmachine, bouwen de kinderen hun eigen dancefestival. „Ik ga snoep gooien en vooral heeeeeeeeeeeeel veeeeel springen”, meldt Lian maar vast voor aanvang van de optocht.Wie het thema heeft gekozen, weten de twee niet. Maar de kinderen hebben wél meegeholpen met het bouwen van de wagen. „De makkelijke, maar toch leuke taken”, zegt Dave. „Schuren en verven.” De oma van de 8-jarige Imme Salimans uit Nederweert is ook duchtig bezig geweest om haar kleindochter een mooie outfit te bezorgen. Een pak dat bestaat uit allemaal knuffelbeesten.
Imme en consorten hebben als slogan:Wild jae unne knuffel van mich? Dan mag oma wel het pak in elkaar hebben gezet, het is Imme zelf die moet zorgen dat de slogan ook met enthousiasme wordt uitgedragen.
En dat doet ze. Stralend deelt ze ‘knuffels’ uit. Nadat ze het eerst netjes heeft gevraagd natuurlijk. Imme, Dave en Lian waren drie van de vele kinderen die gisteren meeliepen in de optocht, waar in totaal 440 personen aan deelnamen.

De volwassenen pakten actuele onderwerpen op als de zwartepietendiscussie en de bezuinigingen in de zorg. VV De Gekapdje Kisjes bedacht een heel lokaal thema. Ze ‘jatten’ de campagne van grote buurWeert om duidelijk te maken dat Nederweert geen trek heeft in een herindeling. ‘Met os. In Ni-jwieërt. Oppe Selfie.”

 

Want een optocht zou geen optocht zijn, als er geen politiek statement werd gemaakt.
Tags: