De zonen van Leveroy

Filmportret van wijlen pastoor Nijhof: ‘Don Camillo van Leveroy’. foto MGL

Door Ron Buitenhuis

Bron: de limburger

LEVEROY – Een schrijver, een journalist, een historicus, een documentairemaker, de eigen percussiegroep en het herenkoor. Dat zijn de hoofdrolspelers van de eerste cultuurrevue van de Stichting Activiteiten Leveroy, die zaterdag om 20.00 uur begint. Toevallig – of niet natuurlijk – zijn alle gasten van het mannelijk geslacht, zodoende de titel ‘Zonen van Leveroy’. En uiteraard allen afkomstig uit het ruim duizend zielen tellende dorpje tussen Heythuysen en Nederweert.

De cultuurrevue is een mix van muziek, interviews, lezingen en filmbeelden, met een TEDx-achtige setting in gedachten. Dus met veel aandacht voor diepgang en kwaliteit. Zo komt Johan Slabbers vertellen over zijn onderzoek naar de schrijfvaardigheid van de 375 Leveroyse parochianen in 1778. Detail: het aantal mensen dat zelf zijn naam kon schrijven was in Leveroy twee keer zo hoog als in het gehucht Mildert.

Journalist Paul op Heij zal schrijver Chrétien Breukers interviewen over zijn recente boek Een zoon van Limburg, waarin de laatste zijn worsteling met zijn Leveroyse afkomst en culturele roots openbaart.

Verder zal cineast Peter Crins – bekend van zijn documentaires over het leven in de regio Nederweert tijdens de Tweede Wereldoorlog – een filmportret laten zien over de geliefde en in 2005 overleden pastoor Jan Nijhof. Bij leven vanwege zijn recalcitrante gedrag de ‘Don Camillo van Leveroy’ genaamd.

Met niet eerder vertoonde filmbeelden uit 1937 en 1953.
Resteert de vraag of de volgende cultuurrevu ‘Dochters van Leveroy’ gaat heten? Initiatiefnemer Tjeu Kwaspen: „Dat wordt de uitdaging. Dames, meld u!”
Tags: