Groeispurt voedselbank dieren

Kim Douven wil voor heel Nederland één Dierenvoedselbank. foto Jeroen Kuit
HUISDIEREN Uitgiftepunt van gratis diervoeding krijgt in half jaar tijd onverwacht veel cliënten

door Susan Jöris
Bron: De limburger

De voedselbank voor dieren in de regioWeert bedient nu twaalf keer zo veel gezinnen als bij de start in juli.
Kartrekker Kim Douven heeft een grote droom: één dierenvoedselbank voor heel Nederland.

Toen Kim Douven uit Leveroy in juli de eerste pakketten diervoeding naar zes gezinnen in de regio Weert bracht, had ze nooit kunnen bevroeden dat ze eind 2013 ruim twaalf keer zoveel cliënten zou hebben. Gezinnen, die bij de Voedselbank inWeert zijn aangesloten en die ook het voedsel voor hun huisdieren niet meer kunnen betalen. „Ik kom nog steeds mensen tegen die vinden dat die gezinnen hun dieren dan maar moeten wegdoen”, zegt Douven. „Maar voor veel mensen is hun huisdier hun sociale wereld. Ze hebben geen werk en als ze de hond niet meer hebben, komen ze helemaal niet meer buiten. Dan vallen ze in een sociaal isolement.”

Het gebeurde wel, voordat Kim de voedselbank voor dieren startte.
Mensen die hun trouwe viervoeter uit pure wanhoop naar het asiel brachten. „Voor één vrouw kwamen we te laat, zij had net haar hondje naar het asiel gebracht.” Bij de start van de diervoeding uitgifte in juli waren er zes gezinnen die gebruikmaakten van de voedselbank voor dieren, de meeste met een hond of een kat, een enkel gezin met een cavia. Momenteel zijn er 64 gezinnen met honden, 32 met katten, 21 met vogels, vijf met cavia’s, vier met konijnen en vier met hamsters afhankelijk van donaties (sommige gezinnen hebben meerdere huisdieren en vallen dus in meerdere categorieën). Dan zijn er nog enkele gezinnen met fretten, schildpadden of kippen. Kim zegt gechoqueerd te zijn door de gigantische groei in zo’n korte tijd. „Er komen elke week wel nieuwe gezinnen bij, niet alleen bij ons, ook bij de Voedselbank. Tachtig procent van de mensen die gebruikmaken van de Voedselbank, hebben huisdieren.We hadden nooit verwacht dat het zo zou gaan lopen.We dachten in juli: we gaan diervoeding uitdelen bij de Voedselbank in Weert en dan zien we wel hoe het loopt. Maar in andere regio’s wordt ook al naar ons gevraagd. In Roermond bijvoorbeeld.”

Kim is nu bezig met het professionaliseren van de organisatie.
Doel is om te komen tot één Diervoedselbank voor heel Nederland. „We werken al samen met organisaties die in de regio Parkstad of in Noord-Nederland hetzelfde doen. In Eindhoven is iemand bezig met het opzetten van een Diervoedselbank. We wisselen bijvoorbeeld eten uit. Zo hebben we contact gehad met iemand in Lelystad die heel veel senior-kattenvoer had gekregen.
Dat ruilen we dan tegen bijvoorbeeld vogelvoer.We zijn ook naarstig op zoek naar kippenvoer.

Als het één grote organisatie is, is dat allemaal gemakkelijker te coördineren.”
Maar het omzetten van wat ooit begon als klein goed doel naar een
professionele stichting, is moeilijk. „We zijn nu al een stichting, maar we willen graag een bankrekeningnummer waarop mensen kunnen doneren. Maar zo’n rekening kost honderd euro per jaar. Dan moet je al honderd donaties van 1 euro krijgen om alleen al die rekening te kunnen bekostigen.”
Momenteel probeert Kim de anbi- status voor de Diervoedselbank te bemachtigen, met die status vallen belastingvoordelen te behalen.
En, door die groei, heeft de voedselbank voor dieren steeds meer voeding, verpakkingen en vrijwilligers nodig. „We krijgen het voer niet bijeen geschraapt.”
Kijk voor meer informatie op www.dieren-voedselbank.nl