Leveroy gaat niet commercieel


Categories :
Tags:
De voorbereidingen zijn in volle gang. foto John Peters

door Susan Jöris
Bron: De limburger

Danceliefhebbers trekken zaterdag naar Leveroy voor het Outrageous Festival. Het feest is opgezet door Leveroynaren en wordt door het hele dorp gedragen.
Ze zijn al benaderd door een professionele organisatie die het Outrageous Festival in Leveroy wel wilde overkopen om er een commercieel dancefeest van te maken. „Maar dat gaat zeer zeker niet gebeuren”, roepen de jonge Leveroynaren die het festival dit jaar voor de tweede keer opzetten, in koor. „Festivals die worden opgekocht en commercieel worden, gaan kapot”, is de stellige mening van Nando Zwamberg (19). Commerciële festivals die door grote organisaties worden opgezet, missen in de meeste gevallen draagvlak bij omwonenden die zich plots ongevraagd geconfronteerd zien met een festival in de achtertuin.

In Leveroy vinden de jongeren juist enorm veel steun bij de dorpsgenoten die helemaal niks hebben met ‘bonkmuziek’. Dat is volgens Stephan Raetsen (26), Luuk Verstappen (26) en Nando van de organisatie te danken aan het feit dat het festival wordt opgezet door Leveroynaren zelf. „Het dorp is zelfs trots op dit festival”, zegt Stephan. „We hebben zo’n 180 vrijwilligers.

Dat zijn jongeren uit het dorp, waardoor ook de ouders zich betrokken voelen bij het dancefeest.”

Bovendien, het festival hoeft geen bakken winst op te leveren. „We zijn een non-profit festival”, aldus Stephan. „Het geld dat we ermee verdienen, investeren we in de volgende editie en we hebben dit jaar ook de kermis gesponsord”, zegt Luuk. „Dat gaan we volgend jaar weer doen, want we krijgen van de gemeente geen subsidie meer voor de kermis.”

Om draagvlak te creëren bij de bewoners die vlakbij het festival wonen, is de organisatie voor de aanvraag van de vergunning van de eerste editie langs de deuren gegaan. Uitgelegd wat ging gebeuren en handtekeningen als steunbetuiging verzameld van buurtbewoners.
Die handtekeningen werden bij de vergunningaanvraag gevoegd, om aan te tonen dat er geen tsunami aan klachten ging komen. En die tsunami aan klachten kwam er ook niet. „De buurt organiseert op dezelfde dag een buurtbarbecue, die gaan langer door dan het festival zelf”, zegt Nando.

Leveroy telt ruim duizend inwoners.
Omdat het kleine dorp zo hecht is, komt er dankzij vrijwilligers opvallend veel van de grond. De kermis en het Outrageous Festival zijn daar voorbeelden van. „Iedereen zit hier bij de voetbalclub”, zegt Stephan. „We komen op vrijdagavond samen en dan komen de ideeën los.” Omdat Leveroy het voorbeeld van ons-kent-ons is, wil iedereen zijn steentje bijdragen aan de leefbaarheid. Nando: „Ik las laatst ergens dat in grotere dorpen of steden sociale luilakken ontstaan. Dat zijn mensen die denken: anderen trekken de kar wel. Zo werkt dat bij ons niet.” www.outrageousfestival.nl