‘Kermis maak je niet alleen’


BOTSAUTO’S Groepje Leveroynaren organiseert zelf kermis en aanverwante activiteiten
door Susan Jöris
Bron: de Limburger

Leveroy heeft dit jaar zelf de kermis moeten organiseren.
Een groepje inwoners ging aan de slag. Het resultaat is de komende vier dagen te zien.
Ja natuurlijk waren ze vorig jaar best boos toen de gemeente Nederweert aankondigde dat inwoners van Leveroy en Nederweert-Eind voor hun eigen kermis moesten zorgen. Maar ja, het besluit was uit bezuinigingsoverwegingen al genomen en dan kun je twee dingen doen: in een hoekje gaan zitten mokken of samen de schouders eronder zetten. En dat laatste deden de dorpelingen. In Leveroy hebben ze deze keer een grotere kermis dan ooit tevoren. Dankzij een groepje Leveroynaren dat zich vastbeet in het onderwerp kermis en niet meer losliet, ook niet als het moeilijk werd. „We hebben eerst met de gemeente gebakkeleid”, zegt Arno Vermij van de kermiscommissie. „Want we wilden wel eens weten wat de gemeente bespaart nu wij en Eind zelf de kermissen op moeten zetten.
We hebben begrepen dat het om ambtenarenuren ging en dat ze zo één fte konden schrappen.
Maar uiteindelijk hebben we veel aan de gemeente gehad.We mogen bijvoorbeeld allerlei materiaal lenen.” Dankzij een man of acht en een budget van 2500 euro staat dit weekeinde, maandag en dinsdag het kerkplein vol attracties en zijn er veel evenementen. Niet slecht, voor een groepje dat in het diepe is gegooid. Hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen? „We hebben eerst een enquête gehouden onder de bewoners”, zegt Bas Schrooijen. „Voordat je iets opzet, moet je wel weten wie je doelgroep is en wat die verwacht. Uit die enquête bleek dat vooral de groep tussen de acht en twintig jaar graag naar de kermis gaat.”
Wil je een bruisende kermis, dan moet je attracties regelen, met daaromheen activiteiten voor alle leeftijden. Kermisland is een wereldje op zich, ontdekte de organisatie. „We zijn al vrij vroeg begonnen met het regelen van attracties”, zegt Vermij. „Vorig jaar al.
Ik dacht altijd dat kermisexploitanten echte ondernemers waren, met een website vol telefoonnummers.
Maar dat is niet altijd zo.”
Zo zeiden sommige exploitanten mondeling toe te willen komen, maar wilden ze dat niet schriftelijk vastleggen. Zoals de exploitant van de botsauto’s, die een slag om de arm bleef houden. „Die hebben we echt nodig voor de oudere jeugd”, zegt Vermij. „Bij de botsauto’s richt Jong Nederland een hangplek in voor jeugd van rond de zestien. Die komt niet als er geen botsauto’s staan. Ik heb drie dagen bij de botsauto’s op de kermis in Ospel (eind juni, red.) gestaan om te vragen of hij écht kwam. Hij heeft het nu beloofd. Fieuw.”
De kermiscommissie kwam erachter dat veel exploitanten niet staan te trappelen om naar een klein dorp te gaan.Want: klein dorp, kleine boterham. Of geen.
In Leveroy hebben ze het nu zo weten te regelen dat vier exploitanten met elk meerdere attracties komen. „Dat is rendabeler”, zegt Jimmy Dörenberg, die straks met onder meer de draaimolen en schiettent komt. Om de ondernemers tegemoet te komen, draagt Leveroy bij in de stroomkosten.
Met de exploitanten is afgesproken dat ze in ieder geval uit de kosten komen. De exploitanten werken allen goed mee. „Want kermis maak je niet alleen”, aldus Dörenberg. Volgend jaar gaat de groep er weer voor.
Dan zullen ze alles zelf moeten bekostigen, want nu krijgen ze eenmalig budget van de gemeente.
Waarom halen ze zich dit werk op de hals? Klauwers: „Als je ooit op de Leveroyse kermis bent geweest, dan weet je wat een mooie kermis dat is. Dan doe je dat.”
Bij dit artikel is in de originele versie 1 foto gepubliceerd
met het volgende bijschrift:
Dankzij vrijwilligers en een budget van 2500 euro staat dit weekeinde, maandag en dinsdag het kerkplein in Leveroy vol attracties en zijn er veel evenementen. foto John Peters
Tags: ,