Voedselbank voor dieren

Kim Douven uit Leveroy is mede-oprichter van de Dierenvoedselbank Leveroy. foto Franco Gori

CRISIS De VoedselbankWeert gaat de hondenbrokken verdelen

door Cristel Collard
Bron: de limburger
Foto: Franco Gori

Honden- en kattenbrokjes bij de Voedselbank in Weert. De Dierenvoedselbank Leveroy gaat hiervoor zorgen. De hondenkoeken gaan achter slot en grendel in de keuken van Kim Douven (24). En dat moet ook wel, want Douven heeft drie honden rondlopen die graag hun snuit in de koekjestrommel steken.

En dat is niet de bedoeling, want de koekjes zijn bedoeld voor de Dierenvoedselbank die Douven een maand geleden heeft opgericht. „Een vriendin zag dat er in Den Helder een Dierenvoedselbank was. Zij wilde ook iets dergelijks starten. Ik ben haar gaan helpen.

Maar zij doet al zo ongelofelijk veel vrijwilligerswerk. Ik heb het overgenomen.” Volgens de vrijwilligster uit Leveroy is er veel behoefte aan honden- en kattenbrokjes in tijden van crisis. „Ik heb een gesprek gehad met iemand van de Voedselbank inWeert. Maar liefst tachtig procent van de mensen die zijn aangewezen op de Voedselbank hebben ook huisdieren. Maar bij de Voedselbank krijgen ze nooit dierenvoer van de supermarkt. Dat wordt namelijk teruggestuurd naar de leverancier als er iets over is of over de datum.” Reden voor haar om aan de bel te trekken bij de leveranciers. „Er is echt niks mis met brokken die over de datum zijn.

Tja, de kwaliteit is minder, maar ze zijn niet slecht. Zeker niet. En wij kunnen veel mensen daar een plezier mee doen.” Inmiddels is er contact, maar zijn er nog geen concrete toezeggingen.Wel heeft een aantal dierenwinkels in de regio brokken en koeken gesponsord. Die worden verpakt en verkocht aan dierenvrienden die graag een bijdrage willen leveren aan het goede doel. Op die manier hoopt Douven de Dierenvoedselbank in het zadel te helpen. „We hebben sponsors nodig.

Dat is de enige manier om structureel aan voer te komen. Grote hoeveelheden brokken of geld, dat is het mooiste.” De Dierenvoedselbank gaat de verdeling straks niet zelf doen. Dat gaat de Voedselbank in Weert doen. Douven: „Die hebben precies in kaart wie in aanmerking komt.” Opstartfase of niet, Douven heeft ook al toekomstdromen. „Ik hoop dat zich een dierenarts meldt die korting geeft, of een trimsalon. En we willen graag veel vrijwilligers vinden die helpen de brokken te verpakken. Oh ja, ontwormingstabletten of vaccinaties zijn ook welkom!”
Tags: