Tweede leven voor een villa


Boven: de villa in Weert. Beneden: exact dezelfde villa herbouwd in Leveroy. foto’s Maartje van Berkel/Jeroen Kuit

HERBOUW Dankzij tekeningen en foto’s kon de woning weer exact worden nagebouwd

door Pieternel Kellenaers
Bron: de limburger
Een villa die in Weert moest wijken, is met dezelfde stenen en materialen herbouwd in Leveroy. Eind april wil de nieuwe eigenaar het pand gaan bewonen.

Toen Rob Fonteijn een jaar of tien geleden de oude woning en boerderij aan de Sweltstraat in Leveroy kocht, was het de bedoeling de woning grondig te verbouwen. Maar toen hij dik twee jaar geleden een villa aan de Heerweg in Weert (A op het kaartje) kon kopen en verplaatsen, koos Fonteijn voor dit onbekend avontuur. Ruim drie maanden is Fonteijn in de zomer van 2010 met vrienden en bekenden bezig geweest om het pand, dat moest wijken voor bedrijventerrein Kampershoek, te demonteren.

 

Fonteijn: „De muren waren opgetrokken uit oude handgebakken veldbrandstenen en met kalk gemetseld. Daardoor waren ze makkelijk schoon te maken. De stenen, maar ook binnen- en buitendeuren en dakpannen hebben we opgeslagen in een loods.”

Als de vergunningen met de gemeente Nederweert zijn geregeld, bouwt Fonteijn eerst een kantoor op de plek van het oude boerderijgedeelte. „Ik had nog een partij van die oude veldbrandstenen kunnen overnemen, zodat we het kantoor uit dezelfde stenen in dezelfde stijl konden opbouwen.” In maart vorig jaar is het oude woonhuis gesloopt en kon het opbouwen van de gedemonteerde villa beginnen. Aannemer Wim Baetsen uit Haler neemt de klus aan. Baetsen: „Dat een huis wordt opgebouwd uit oude stenen, komt vaker voor. Maar dit was een compleet huis en dat was nieuw voor me. Maar uiteindelijk is de klus me meegevallen. Ik was bang dat we niet genoeg materiaal zouden hebben, maar er is bij de ‘sloop’ bijna niks verloren gegaan.

Zelfs de vensterbanken aan de binnenkant zijn nog intact.” De aannemer beschikt bovendien over oude bouwtekeningen en foto’s.
Fonteijn: „Tijdens het demonteren heb ik telkens foto’s gemaakt van het huis.” Voor de bouwvak vorig jaar zat het dak erop en vorige maand is de afwerking gestart.
Eind april hoopt Fonteijn in het pand te kunnen wonen. „Dan hebben we 90 procent van het huis hergebruikt.
Alleen de isolatie is beter dan dat het was.”
Tags: ,