Vastleggen voor het te laat is


Documentairemaker Peter Crins uit Leveroy toont morgen zijn film over hoeve De Meisberg in Hunsel.

door Ron Langenveld
Bron Dagblad de Limburger

De oogst is binnen. „Ruim 330 uur filmmateriaal’, zegt Peter Crins (6o). De afgelopen twintig jaar verzameld tijdens interviews met honderden oude en liefst stokoude inwoners van Midden-Limburg. Zoals de 106 jaar geworden Tjeu Jonkers uit Nederweert. Of zijn eigen nog levende oom Harrie Peeters van negentig. Met prachtige verhalen uit hun jeugd, die bij Jonckers zelfs teruggaan tot de Eerste Wereldoorlog. „Ik wilde die herinneringen vastleggen voordat het te laat was”, zegt Crins. Om er vervolgens documentaires mee te gaan maken. Het eerste resultaat daarvan is zondag te zien in Stramproy. Een documentaire over hoeve De Meisberg in Hunsel: De Meisberg, Sporen door de tijd. De hoeve, waar de moeder en opa van Crins opgroeiden, dient als kapstok voor een breed verhaal over het boerenleven in Midden-Limburg. Verteld door mensen die het zelf nog hebben meegemaakt. Eerder maakte Crins samen met Peter Hermans uit Leveroy al een drietal documentaires, onder andere over Leveroy tijdens de
Tweede Wereldoorlog. Zijn jongste productie maakte Crins helemaal alleen. „De vertoning zondag is een try-out”, zegt de maker. „Afhankelijk van de reacties kan ik nog het een en ander aanpassen.” Eenmaal klaar hoopt Criens dat zijn film bij
heemkundeclubs en andere historische verenigingen vertoond gaat worden. Crins kijkt ondertussen al vooruit naar zijn volgende productie. Een documentaire over Swart-broek tijdens de Tweede Wereldoorlog. „Die moet in 2015 afzijn.”

De documentaire over hoeve De Meisberg is morgen vanaf 19.30 uur te zien
in De Zaal in Stramproy.

Tags: