Vechten als Don Quichot


Martijn Crins (rechts) in ‘Bokkenvet’ met Gerrit Dragt en Charlotte de Moel.

cultuur festivals in Limburg
door Peter van de Berg
Bron: de limburger
Foto: Paul Beekhuis

Acteur Martijn Crins uit Leveroy is bij het Limburg Festival met de voorstelling ‘Bokkenvet’ weer even terug op zijn geboortegrond. „Optreden voor eigen publiek is spannend.”
Hij speelt nog nét niet in de achtertuin, maar het optreden van Theatergezelschap Afslag Eindhoven in Heythuysen – op een steenworp afstand van geboorteplaats Leveroy – geeft voor Martijn Crins een extra dimensie aan het Limburg Festival.
De 26-jarige acteur en theatermaker oogstte twee jaar geleden veel lof voor zijn hoofdrol in de Helaasheid der Dingen, eveneens een productie van Afslag Eindhoven. Dit jaar is hij te zien in Bokkenvet. Een rauwe locatievoorstelling over de volkse broers Ronny en Ricardo, die grootse plannen hebben met de oliebollenkraam van hun vader.

Ze zetten de kraam neer op een plek waar tal van kantoorgebouwen verrijzen. Een bankier kruist hun pad – de man heet wel héél toevallig Dirk – en belooft het tweetal gouden bergen als ze bagels gaan verkopen in plaats van oliebollen.
Het resultaat is een keiharde strijd om te overleven in de bitterharde wereld van het grote geld. „Een actueel thema”, zegt Martijn Crins. „Hele landen kunnen tegenwoordig failliet gaan. Altijd draait het om geld, maar meestal is de kleine man de dupe van alle problemen.”
Afslag Eindhoven speelt de voorstelling in de loods van een kalkoenbroederij. „Locatietheater geeft een extra laag aan een toneelstuk. Het geeft de mogelijkheid om buiten de geijkte regels van het theater te treden. Voor het publiek is het misschien even wennen dat er geen pluchen stoelen zijn. Een niet alledaagse locatie zorgt echter ook voor verrassende effecten. Mede daardoor was de Helaasheid der Dingen een grote hit.”

Martijn Crins is in 2008 afgestudeerd aan de Academie voor Drama in Tilburg. Daarna is hij in de Brabantse stad blijven ‘hangen’. Eigenlijk is hij per toeval acteur geworden.

„Ik ben vroeger nooit lid geweest van een toneelvereniging.
Wat dat betreft is Midden-Limburg cultureel gezien een beetje niemandsland.
Wel had ik altijd al de behoefte om op te treden. Ja, een bepaalde drang naar aandacht. Het is een soort van natuurlijke flair. In gezelschap de aandacht
trekken, proberen de boel te ontregelen.”

Als een moderne versie van Don Quichot vecht Martijn Crins soms tegen vooroordelen. Dat toneel elitair is en niet geschikt voor een groot publiek, dat vaak alleen te porren is voor voorstellingen met een hoog ‘Tros’-karakter. „Dat is uitermate jammer. Er zijn zo veel goede theatergezelschappen. Maar in Nederland ontstaat ook door de bezuinigingen op het gebied van cultuur langzaamaan een rare soort van kunsthaat. En dat terwijl kunst al bestaat sinds holbewoners in grotten tekeningen op de wanden maakten.”

Hij wil er niet te lang bij stilstaan.
Martijn Crins is in zijn element op het podium. Hij doet gemiddeld twee à drie voorstellingen per seizoen.

seizoen.

Ook cabaret gaat hem niet slecht af. In 2009 sleepte hij alle prijzen in de wacht bij het prestigieuze Camerettenfestival voor jong cabarettalent. „Ik zoek naar de balans tussen tragiek en humor. Eigenlijk heb ik meegedaan om te kijken hoe ver ik zou kunnen komen.Ik heb een soort haat-liefdeverhouding met cabaret. Ik kan niet kiezen tussen toneel en cabaret.”

Martijn Crins scant zijn rollen voortdurend. Ze moeten leuk zijn en daarnaast inhoudelijk interessant. „Ik hoef niet zo nodig met mijn hoofd op televisie. Daar gaat het mij totaal niet om. Ik word wel eens gevraagd voor reclamerolletjes, maar ik pak zeker niet alles aan.” Als tiener heeft hij in Leveroy wel eens meegespeeld tijdens een ‘bonte avond’. Dat hij vandaag in Heythuysen staat, maakt het voor Crins extra spannend. „Dichter bij huis kan bijna niet. Dat maakt het voor mij speciaal. Zenuwachtig?

Nee, dat ben ik niet.We hebben Bokkenvet inmiddels dertig keer gespeeld.
Maar het is altijd leuk als bekenden komen kijken.”

LIMBURG FESTIVAL
Het internationaal straattheater Limburg Festival vindt plaats van vandaag tot en met komende zondag.
In totaal worden 55 voorstellingen gespeeld, met name in de omgeving van Roermond.

Martijn Crins speelt met Theatergezelschap Afslag Eindhoven de voorstelling Bokkenvet in Loods Coolen Kalkoenbroederij in Heythuysen. Vandaag en morgen
te zien, telkens om 21.30 uur.
De afgelopen jaren kwamen gemiddeld 70.000 toeschouwers naar het Limburg
Festival.

Martijn Crins is per toeval acteur geworden
„Ik ben nooit lid geweest van een toneelvereniging. Wat dat betreft is Midden-Limburg cultureel gezien toch een beetje niemandsland. Wel had ik altijd de drang om op te treden. Ik wilde stom gezegd aandacht. Het is een soort van natuurlijke flair. Ik denk dat ik wel het talent heb om het publiek voor me te winnen.” Martijn Crins
Tags: