Wil Küster wint energie prijs

Energiezuinige bakker uit Leveroy valt in de prijzen
ENERGIE Winnaar van de Energie Make-over Prijs 10.000 euro
door Pieternel Kellenaers
Bron: de limburger
Foto: Peter Schols

Met zonnepanelen en ledverlichting heeft bakker Küster niet alleen veel energie bespaard. Hij heeft er ook een prijs mee gewonnen, goed voor 10.000 euro.
Energie besparen is voor bakkerWill Küster uit Leveroy een sport geworden.
En die kick op zuinigheid begon ruim zeven jaar geleden toen zijn energieleverancier hem een foute factuur stuurde. Küster: „Ik heb een jaar gevochten om mijn geld terug te krijgen. Toen nam ik me voor energie te besparen om de rekening omlaag te krijgen.”

Het duurzaam werken bij bakkerij Küster begon door de airco’s minder vaak aan te zetten en sensoren in de kelder te installeren zodat het licht vanzelf uitgaat.
Küster bouwde kasten om de motoren op zolder met aparte ventilatoren.
Die zuigen lucht van buiten aan waardoor het koelen van de motoren zuiniger werkt. Drie jaar geleden plaatste hij een zonneboiler en een jaar later zijn twintig zonnepanelen op het dak gemonteerd.

Dat aantal is over een maand verdubbeld. En in maart verving de duurzame bakker de lampen door zuinige led-verlichting. Maar de energiebesparende maatregelen van Küster zijn soms ook kinderlijk eenvoudig. „De slagroommachine zet ik na gebruik in de koelcel, die staat toch aan. Als ik het apparaat de hele dag ingeschakeld laat staan, zoals veel gebeurt, koelt het continu af tot 4 graden. Zonde van de stroom.”
Voor het geld hoefde Küster, wiens vader in 1929 met de bakkerij aan de Dorpstraat begon, het de eerste jaren niet te doen. „De energiebelasting steeg meer dan ik kon besparen, die is inmiddels 70 procent”, zegt Küster terwijl hij in zijn boekhouding naar de nota’s zoekt. Inmiddels is zijn verbruik van 87.113 kWh in 2002 gezakt naar 68.509 kWh het afgelopen jaar en wordt de besparing ook in de beurs voelbaar.

Zeker nu Küster vorige week op 11 november, de Dag van de Duurzaamheid, winnaar werd van de Energie Make-over en 10.000 euro won. Het winnen van de prijs, een initiatief van Energiecentrum Midden- en Kleinbedrijf en Agentschap NL, viert Küster met zijn klanten die nog tot en met vrijdag kans maken op een waardebon van 15 euro.

Wat ze daarmee kunnen aanschaffen? Spaarlampen bij de doe-het-zelfzaak verderop.