Compleet demonteren en weer opbouwen


Spierings uit Leveroy ‘sloopt’ villa inWeert voor nul euro en verkoopt het huis
door Niels Klaassen
Bron: De Limburger
Foto: Maartje van Berkel

Een sloopopdracht maar dan nèt even anders. Een villa moet wijken voor uitbreiding van industrieterrein Kampershoek en wordt vrijwel compleet weer opgebouwd op een locatie in Leveroy.

Als je de vrijstaande villa aan de Heerweg in Weert bekijkt, is het moeilijk voor te stellen dat die straks ergens in Leveroy weer precies zo wordt neergezet. „En toch is dat wel wat er gaat gebeuren.”

Maurice Spierings van het gelijknamige sloopbedrijf uit Leveroy is enthousiast over de klus. Het huis uit midden jaren negentig zou sneuvelen voor uitbreiding van bedrijventerrein Kampershoek. De gemeente kocht de eigenaren van de villa uit en besteedde het sloopproject aan. Spierings schreef voor een bijzonder bedrag in. „Nul euro.”

Collega-slopers verklaarde hem voor gek, de gemeente gunde hem de klus en was benieuwd naar zijn plan. „Ik vond het zonde om zo’n jong huis (bouwjaar 1994, red.) te slopen en dus verloren te laten gaan.” De sloper zag er wel heil in.
Hij onderhandelde met een bekende uit Leveroy en sloot een deal. „Ik verkocht hem het huis, zoals hij dat hier ziet staan.” Voor hoeveel wil Spierings niet kwijt. „Maar ik word er niet slechter van.” Alles wordt gedemonteerd. „Van de vensterbanken, de buitenstenen, de kozijnen de dakpannen tot het sanitair, alles gaat mee naar de nieuwe locatie.” Behalve de betonnen vloeren, vloeren, tussenmuren en fundering. De nieuwe eigenaar (die niet in de krant wil) slaat het ‘huis’ (in pallets met onderdelen) voorlopig op in de loods bij zijn huidige woning. „Hij is net vader geworden en gaat volgend jaar pas bouwen.” En weet precies wat hij krijgt. „Zoals we het hier nu zien zo komt het ook in Leveroy te staan.” De nieuwe eigenaar laat het door een aannemer bouwen. „En ik mag zijn huidige huis slopen natuurlijk”, lacht Spierings.

Bij succes is zo’n constructie zeker voor herhaling vatbaar? „Ja, dit wil ik best vaker doen maar hoe vaak moet je een huis slopen van nog geen twintig jaar oud?”
Tags: