In Memoriam Wim Rijvers 1927-2010


Rijvers zocht meer verdieping

De bekende Limburgse beeldhouwer Wim Rijvers is vorige week in Leveroy overleden. Hij maakte tal van werken, ook voor prominente openbare plekken.
Brons was bijWim Rijvers favoriet voor het vervaardigen van zijn beelden. Hoewel hij in het begin van zijn loopbaan ook wel met aluminium werkte, was het later brons wat de klok sloeg. „Ik werk alleen met brons. Ik gebruik geen rommel”, zei hij ooit.

Veel van die beelden maakte hij in enorme formaten en kwamen terecht op markante plekken in Limburg en Brabant. Zo vervaardigde hij het Mensen tussen Maas en Swalm genoemde beeld in het centrum van Swalmen, het kunstwerk De Ontmoeting voor de plek waar Poststraat, Paterstraat, Grotestraat en Henseniusplein samenkomen in Venray, het beeld van een valkenier voor het binnenplein van kasteel Limbricht, het oorlogsmonument voor de tuin van de kasteelruïne in Kessel en het werk Ontmoeting in de maatschappij voor de Onderwijsgemeenschap in Venlo.

Wim Rijvers werd op 27 juli 1927 in Kessel geboren en volgde van 1950 tot 1953 de Middelbare Kunstnijverheidsschool in Maastricht en vervolgens van 1953 tot 1956 de Jan van Eyckacademie in diezelfde plaats. Daarna vestigde hij zich als kunstenaar in zijn geboortedorp Kessel. Een tijdlang gaf hij les aan de Vrije Academie in Venlo en het Groot Seminarie te Roermond. Hij nam deel aan tal van exposities in het hele land. Zijn werk was aanvankelijk heel figuratief met mensen dierfiguren maar werd steeds abstracter.

In een interview verklaarde hij die ontwikkeling: „Mijn vroegste beelden waren heftiger en strijdbaarder, misschien wel uit een gevoel van onmacht en angst voor dreigingen in de wereld. Nu lijkt het wel of ik mij meer wil verdiepen, meer de stilte opzoek en meer streef naar verfijnde, geheimzinnige expressie.”
Tags: