Ophef over muzikale straatnamen

ONGELUKKIG Besluit nog niet definitief
Bron: de limburger
door Frank Buschmann

In Leveroy is beroering ontstaan over de keuze van de straatnamencommissie voor de benaming van enkele nieuwe straten. Een keus die nog niet vast staat.
Een commissie van wijzen dacht er goed aan te doen enkele nieuw aan te leggen straten op de Leiverse Velden te vernoemen naar een muziekinstrument.
Tenslotte lag het oefenlokaal van de plaatselijke fanfare Concordia in de buurt van de beoogde uitbreiding, zo stelde de straatnamencommissie. Dus fluisterde zij het Nederweerter college van B enWin dat deze straten in de toekomst moeten luisteren naar namen als Trompet, Saxofoon, Trombone en Tuba. B enWstemden daarmee in.
Dat zint een groot deel van de bevolking in de kern Leveroy allerminst.
Het in Leveroy woonachtige CDA-raadslid Jacques Verlaek liet dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering weten dat hij bestookt is met telefoontjes van inwoners die de keuze van de straatnamencommissie totaal niet begrijpen.
Volgens voorzitter Peter Beeren van de gemeenschapsraad hebben de inwoners helemaal niks met de voorgedragen namen van de straatnamencommissie. „Ze zijn kil en horen thuis in een stad, niet in een dorp.Wij herkennen ons veel meer in namen die refereren aan bijvoorbeeld de Graanmolen die hier heeft gelegen of aan pastoor Nijhof, die veel voor Leveroy heeft betekend. Zo hebben we wel tien ideeën voorgedragen, maar daar is amper iets uitgekomen. Dat betreuren wij.”
Raadslid Verlaek: „Bovendien legt de commissie in haar keuze een associatie met het oefenlokaal van de fanfare. Maar dat oefenlokaal ligt voor Leveroyse begrippen mijlenver weg van de Leiverse Velden.
Dus die associatie klopt gewoon niet.”
Helemaal zeker is het overigens niet dat de nieuwe straten de muzieknamen krijgen, liet wethouder Mart Jacobs gisteren doorschemeren.
Volgens hem staat de deur nog op een kier en moeten de betrokken partijen misschien toch nog eens met elkaar praten. „Wij hebben in elk geval nog niets doorgegeven aan TPG. In die zin is het gekozen traject nog niet definitief.”
Tags: