Help mijn dorp vergrijst


INFORMATIEMAGAZINE OVER GEBIEDSONTWIKKELING MIDDEN-LIMBURG 2008-2028 GEMEENTE NEDERWEERT

Peter Beeren ziet nieuwe kansen dankzij gebiedsontwikkeling

Peter Beeren (48) uit Leveroy heeft een druk leven. Als projectleider bij kabelmaatschappij Ziggo – met het hoofdkantoor in Utrecht – reist hij vaak kriskras door het land. “Ik zit enkele tienduizenden kilometers per jaar in de auto, maar heb nog nooit overwogen om met mijn gezin te verhuizen naar een centralere plek in het land. Wij waarderen de rust en ruimte in Leveroy en Midden-Limburg.”

Leveroy, een dorp met duizend inwoners dat behoort tot de gemeente Nederweert, wordt omringd door landelijk gebied. Het aantal voorzieningen is er beperkt en er is weinig werkgelegenheid in de buurt. “Eigenlijk is Leveroy een forenzendorp”, zegt Beeren. “De meeste mensen hier hebben een baan in Eindhoven en omgeving, en natuurlijk ook wel in Roermond en Weert, zij het in mindere mate. Mijn dorp vergrijst heel langzaam. Daarom worden er in de komende jaren zo’n negentig huizen gebouwd, zodat er hopelijk weer jonge mensen in Leveroy komen wonen.”
Iedereen is nog een beetje te veel op zichzelf gericht. Bezoekers van de camping in Roggel en Neer weten vaak niet wat aan de andere kant van de Maas te doen is. Die onderlinge afstemming op elkaars mogelijkheden kan nog veel beter.”

Toeristische informatie

Hij illustreert zijn stelling aan de hand van een ander voorbeeld. “Komende zomer wil ik met mijn vrouw en drie kinderen op vakantie naar Drenthe. Ik hoef maar ‘Drenthe’ op mijn pc in te tikken en ik word overladen met informatie over Drenthe. Dat mis ik hier. Waarom kunnen de gemeenten in Midden-Limburg niet zoiets als een gemeenschappelijke catalogus aanleggen waarin staat vermeld wat er per gemeente op toeristisch gebied te beleven valt? Ontwikkel daar nu eens een strategie voor!” Hij voegt er aan toe dat de toeristische industrie in Midden-Limburg vaak nog iets te kleinschalig is. “In dit gebied ontbreekt zogezegd een Eiffeltoren.”
Peter Beeren: “Het beste zou zijn wanneer enkele grote bedrijven zich bijvoorbeeld in Roermond of Weert zouden vestigen.

Dan volgen misschien meer bedrijven. Maar dan moet wel de infrastructuur tussen Roermond en Weert verbeteren, want op dit moment is de N280 in de spits een ramp.”

Voorzitter dorpsraad

Beeren is voorzitter van de dorpsraad van Leveroy. Hij wil graag iets voor de mensen in zijn omgeving betekenen. “Daarom ben ik ook lid van de ondernemingsraad bij mijn werkgever Ziggo.” Beeren komt via de dorpsraad op voor de belangen van Leveroy. “We zijn slechts een dorp met 430 huizen en we liggen op acht kilometer van Nederweert. Eer je het weet zijn ze ons daar als kleine kern vergeten. Daarom hebben we onze krachten gebundeld in de dorpsraad. Minimaal 1 a 2 keer per jaar spreken we met de burgemeester van Nederweert. Daarnaast hebben we veelvuldig contact met de ambtenaren van de gemeente.”

Door tijdgebrek heeft hij zijn raadszetel in de gemeente Nederweert opgegeven. Maar de politieke interesse is er nog altijd. De plannen omtrent de gebiedsontwikkeling Midden-Limburg juicht hij toe. “Dit is een prachtig gebied met vele recreatieve mogelijkheden. Het ontbreekt echter nog aan gestroomlijnde informatie.

Grote bedrijven aantrekken

Beeren zou ook graag zien dat de werkgelegenheid in Midden-Limburg toeneemt. “Ik weet dat er veel mensen uit deze streek ook werk zoeken in deze streek. Maar wat is de praktijk? Dat vaak mensen uit Zeeland, aannemers bijvoorbeeld, in deze regio komen metselen terwijl op hetzelfde moment aannemers uit Midden-Limburg in Zeeland werken. Dat is natuurlijk een vreemde situatie.” Gelukkig ziet hij ook wel de bedrijvigheid rondom bedrijventerreinen in Midden-Limburg toenemen. “Het beste zou zijn wanneer enkele grote bedrijven van naam en faam zich bijvoorbeeld in Roermond of Weert zouden vestigen. Dat is goed voor de werkgelegenheid en misschien volgen dan meer bedrijven. Maar dan moet wel de infrastructuur tussen Roermond en Weert verbeteren, want op dit moment is de N280 in de spits een ramp.”

Tags: