Op zorgboerderij Steegherhof in Leveroy vond gisteren een kerstmarkt plaats.

Het was een drukte van jewelste gisteren tijdens de kerstmarkt van zorgboerderij Steegherhof In Leveroy. foto:  Harry Heuts

Sjaak Philips (65) heeft kerstkransen gemaakt. Kransen van schelpen en dennenappels. De Weertenaar staal zelf bij het standje om de verkoop van zijn producten in goede banen te leiden. Wat hij verder zoal doet op Steegherhof? .figuurzagen’ Kijk maar daar. al die hartjes.”

Sjaak brengt drie dagen per week door op zorgboerderij Steegherhof in Leveroy. waar hij zinvol bezig kan zijn. In totaal veertien mensen met een verstandelijke beperking maken gebruik van de diensten van de zorgboerderij, die wordt bestierd door Riny Steegh. Mia Zegveld en vier vrijwilligers. Thieu Raetsen heeft op Steeg­herhof de supervisie over de veestapel L’en niet geringe verantwoordelijkheid. want er lopen geiten, schapen, kippen, een pony. een varken en konijnen rond. Maar Baetsen is van boerenkomaf. dus het gaat hem gemakkelijk af. .Alleen met het paard moet je uitkijken. Die kan nog wel eens bijten.” De chef dierenverzorging geeft een rondleiding over het erf en vertelt dat hij ook de tuin doet. Raetsen is graag op Steegher­hof. Hij werkt er drie dagen per week. Zijn thuis is het Woonbegeleidingscent rum in Weert. De cliënten van Steegherhof wonen begeleid in Weert. Neder- weert en Heythuysen en zijn een paar dagen per week op de zorgboerderij van Steegh. Steegh werkte jarenlang bij de Stichting Sociaal-Pedagogische Dienst en vervolgens bij door die instelling ondersteunde projecten met begeleid wonen. Waarom is ze de zorgboerderij begonnen? .Ik realiseerde me dat ik hier veel te bieden heb voor mensen met een verstandelijke beperking. We wonen hier ruim. het is rustig, er zijn dieren. Het is zo belangrijk dat deze mensen iets om nanoen hebben. Vaak ontbreekt die mogelijkheid in de instellingen waar ze verblijven.” Steegh bestiert de zorgboerderij samen met haar buurvrouw. .Zij beschikt misschien niet over de papieren, maar heeft wel het hart op de goede plaats. Zij is mijn steun en toeverlaat. Vooral in minder goede tijden is dat heel belangrijk.”

De kerstmarkt is als idee geboren om de klanten in het najaar een doel te geven. .Als het weer slechter wordt, moet ik ook activiteiten kunnen aanbieden.” Zo’n vijftien vrijwilligers hebben geholpen bij de voorbereiding van de markt. En ook deze zondagmiddag, tijdens de kerstmarkt zelf. zijn er heel wat vrijwilligers voor en achter de schermen actief. Zoals Nellie Knippenberg uit Leveroy. die in de keuken hand- en spandien­sten verricht.

Waarom ik dit doe? Omdat ik Riny’s onderneming een warm hart toedraag.” Zorgboerderij Steegherhof is geen commerciële instelling. Geld hoeft er niet verdiend te worden. Het geld dat de kerstmarkt opbrengt, wordt weer geïnvesteerd in de zorgboerderij

De zeventienjarige Kalf Ramakers uit Haelen speelt deze middag de niet onbelangrijke rol van kerstman. In zijn fraaie kerstmannenpark is hij niet van de ‘echte’ te onderscheiden. Kalf gaat naar de Herman Broe­renschool voor zeer moeilijk lerende* kinderen en loopt stage op Steegherhof. Hij helpt bij het verzorgen van de beesten, het werk in de tuin en logeert ook op de* zorgboerderij.

Steegh legt uit: .We hebben in de tuin een verblijf gebouwd, los van de woning. Lens in de zes a acht weken is er een logeerweekend. Tegen een betaalbare prijs kunnen dan maximaal zes mensen komen logeren.” We nemen e*ven e*en kijkje in de verblijfsruimte op de begane grond. Het is er een drukte van jewelste. Er heerst een sfeer van gezelligheid, gemoedelijkheid.

We lopen verder langs de kraampje*s met Glühwein en warme chocolade, kerststukjes en vogelkooitjes, allemaal het resultaat van de nijvere arbeid van de werkers van Steegher­hof. Wat Piet Coolen (68) van de kerstmarkt vindt? “Schoeën!” Het is een man van daden, niet van veel woorden. Drie dagen in de* week is hij bezig op Steegherhof. De tuin bijhouden en de dieren verzorgen. De rest van de week pakt hij in een dagactiviteitencentrum snoep in en draait hij cassettebandje uit elkaar voordat ze de recycling in gaan. Ook Piet heeft het erg naar zijn zin op Steegherhof: .Als ik hier vijf lagen kon komen. dan deed ik dat.”

Bron: De limburger
Door: André Leblanc