Vijfhonderd jaar gedekte tafels in Leveroy


Foto: Een decoratief gedekte tafel in Leveroy

Een mens kan zich helemaal verliezen bij een goed gedekte tafel. Niet alleen de tong wordt gestreeld, maar ook geuren, kleuren en schitteringen verleiden. Het decoratief versieren van een dis, bestaat al honderden jaren. Om dat te illustreren, is er in De  Schreurshof een interessante expositie met de titel ‘U
kunt aan tafel’. Een mooi gedekte tafel is een kunstvorm op zich. Prachtig
om te zien, maar ook zeer tijdrovend. Fred van der Laken van De Schreurshof kan erover meepraten. Om voor vandaag alles op tijd klaar te hebben, heeft hij veel nachtwerk verricht. Maar het resultaat zal hem beslist smaken. De tentoonstelling biedt een dwarsdoorsnede van vijfhonderd jaar gedekte tafels. Het
begint met een eenvoudige middeleeuwse tafel: een los houten blad op schragen. Bij het bestek ontbreekt opmerkelijk genoeg de vork, want die werd in die dagen  gezien als duivels. Zo rond de zeventiende eeuw gaat het allemaal iets  gedistingeerder.

Het verfraaien van gerechten zelf raakt in zwang. Een opgezette pauw,
zwaan of fazant als decoratief deksel voor pasteien is heel normaal in de Gouden
Eeuw. Een ander deel van de expositie is gewijd aan de achttiende eeuw en het ‘terug naar de natuur’-gevoel. De eetkamers worden ruim en licht. Bloemrijk porselein en serviesgoed in de vorm van bloemkool, slakrop of druiventros.
Middelpunt op tafel is een spiegel waarop fonteinen en boompjes van suikerwerk.
De industriële revolutie in de negentiende eeuw betekent een doorbraak voor het tafelgenot. Door massaproductie van bestek, servies, kristal en tafellinnen komt een stijlvolle aankleding binnen ieders handbereik.

De expositie loopt van 5 tot en met 27 november en wordt vandaag om 15.30 uur
geopend door Jan Pieter Glerum, auteur van het boek ‘Aan tafel’.

De Schreurshof is geopend voor bezoekers op vrijdag, zaterdag en zondag. De entree is vijf euro per persoon. Wie zelf wil leren hoe een tafel aan te kleden, kan op dinsdag, woensdag of donderdag meedoen aan een workshop voor twintig euro per persoon.

Ook worden er op die dagen rondleidingen gegeven à acht euro per persoon.
Meer informatie: De Schreurshof, Kerkstraat 9, Leveroy.
Telefoon 0495 – 651970

Tags: ,