`The girl with the madonnas’

Mia Verlaek (75) bij de kerk van Leveroy. In haar armen houdt ze dezelfde beelden vast waarmee zij zestig jaar geleden op verzoek van een Britse oorlogs• fotograaf poseerde bij de puinhopen van de opgeblazen kerk in Leveroy.
Foto: Jan Paul Kuit

`The girl with the madonnas’

De twee heiligenbeelden waarmee ze zestig jaar geleden poseerde voor een Britse oorlogsfotograaf, staan nog steeds op een prominente plek in de woning van Mia VerlaekReijnders. Het okergeel met zwart geverfde beeld van Theresia staat op een kastje in de hal. En het hemelsblauw en wit geverfde Mariabeeld staat op haar slaapkamer.

De beelden glanzen alsof ze pas zijn beschilderd. 2e worden regelmatig gepoetst. Daarom blinken ze zo”. legt Mia Verlaek uit. ik ben er heel voorzichtig mee. Want het zou zonde zijn als ze kapot zouden vallen. Zestig jaar geleden hebben ze die enorme knal bij het opblazen van de kerk ook overleefd. En dat op zich was eigenlijk al een wonden”

De nu 75 jarige Leveroyse kasteleins dochter kan zich de nacht waarin de Duitse troepen de kerk van Leveroy opbliezen. nog goed voor de geest halen.
Ze wordt er niet meer koud of warm van. De 75 jarige Mia Verlaek-Reijnders uit Leveroy. Dat ze zestig jaar geleden als covergirl fungeerde van een Brits tijdschrift, beschouwt ze tegenwoordig als een mooi aandenken. Aan de dag dat haar geboortedorp werd bevrijd.

We lagen met de kleren aan op de vloer in het café te slapen, zodat we bij onraad heel snel de kelder in konden vluchten onder het café. De Duitsers hadden gezegd dat ze ons zouden waarschuwen als ze de kerk zouden opblazen: _Maar dat deden ze niet. We lagen met ongeveer vijftien mensen in het café. Ineens hoorden we een enorme knal. De ruiten sprongen kapot en het glas vloog over ons heen. Zelfs de voordeur van het café werd door de kracht van de explosie naar binnen geduwd. De deur lag halverwege het café. De rest van de nacht hebben we doorgebracht in een kelder bij mensen in de buurt? Als Mia de volgende morgen (15 november 1944) gaat kijken naar de gevolgen van de ontploffing, gelooft ze haar ogen niet.

Van de kerk stonden alleen nog wat bogen overeind. En ons café tegenover de restanten van de kerk was ook flink beschadigd. Andere cafés rond de kerk en enkele huizen lagen eveneens in puin”. herinnert ze zich. Omdat de woning bij het café niet meer bewoonbaar was. vindt haar vader kastelein Tjeu Reijnders het beter om onderdak te zoeken bij diens ouders. een eindje verderop in de straat. Ook de vijftienjarige Mia helpt mee met verhuizen. Ze loopt naar de woonkamer achter het café en neemt de twee heiligenbeelden die daar staan onder de arm. De Duitsers zijn in geen velden of wegen meer te bekennen. De straten in Leveroy worden die morgen bevolkt door Britse troepen. ik liep met de twee beelden naar opa Naad”. vertelt ze. in de buurt van de kerk zwaaide een Britse soldaat naar me. Ik verstond niet wat die man zei. Maar hij gebaarde dat ik op het muurtje voor de restanten van de kerk moest gaan zitten. Toen maakte hij een foto?

Mia dacht dat ze die foto nooit te zien zou krijgen. Maar dat pakte anders uit ..Een paar weken later zag ik bij opa thuis wat tijdschriften op een tafel liggen. Het waren Engelse tijdschriften van de soldaten die bij hem in huis waren ondergebracht Toen ik een van de bladen wat beter bekeek, dacht ik: hé. dat ben ik. En jawel hoor, het was de foto die van mij was gemaakt bij de kerk? *The girl with the madonnas’ staat op de voorpagina van het decembernummer van het Britse tijdschrift Picture Post te lezen. De begeleidende tekst suggereert dat de twee heiligenbeelden de enige voorwerpen zijn die het meisje op de foto uit de puinhopen van de Leveroyse kerk heeft kunnen redden.

Maar dat klopt dus helemaal niet. ik heb het tijdschrift jarenlang bewaard als aandenken aan de bevrijding van Leveroy. Maar het is ooit een keer kwijtgeraakt. Daarna heb ik nog overal geprobeerd het weer in bezit te krijgen. Een van mijn dochters is zelfs in Londen op zoek gegaan naar het tijdschrift. Zonder resultaat. En familie in Canada heeft het ook niet meer kunnen achterhalen”, vertelt Mia Verlaek. De Leveroyse heeft nog alleen maar een uitvergrote kopie van de voorpagina van het tijdschrift. Ooit hoopt ze weer in het bezit te komen van een origineel exemplaar. Al is het maar voor haar kinderen. Als aandenken en als waarschuwing voor de gruwelen van een oorlog. ik hoop nooit meer in zo’n situatie terecht te komen”, zegt ze. doelend op de oorlogstijd.

===============

donderdag, 28 oktober 2004

leveroyse krijgt Brits tijdschrift met haar foto

De 75-jarige Mia Verlaek uit Leveroy, die zestig jaar geleden als covergirl met twee heiligenbeelden stond af-gebeld op een Brits soldatenblad. krijgt binnenkort een origineel exemplaar van dat tijdschrift. De familie G. Geraets-Mooren uit Kelpen-Oler heeft het blad zes-tig jaar bewaard en is bereid de Picture Post af te staan aan de Leveroyse. _We hebben er zelf toch niets meer aan. Zij heeft er meer plezier van”, legt G. Geraets uit. Mia Verlaek is erg blij met de geste. ik vind het heel fijn dat die mensen dat blad aan mij willen geven. Dan heb ik tenminste weer een origineel exemplaar van dat tijdschrift. Dat is mooier dan de fotokopie, die ik nu heb”, zegt rij.