‘Nooit gedacht dat die kleuters zo veel eten’


woensdag. 06 oktober 2004
Deze scholieren van basishhool De Zonnehof In Leveroy lieten zich gisteren het broodontbijt In hun klaslokaal lekker smaken. Foto Franco Gori

‘Nooit gedacht dat die kleuters zo veel eten’

Een goed ontbijt is belangrijk voor de gezondheid van kinderen. Scholieren van basisschool De Zonnehof in Leveroy kregen gisteren van de plaatselijke bakker een broodontbijt aangeboden. Dat gebeurde in het kader van de Week van het Brood.
DooeBoi HtMMIt

Het is een drukte van jewelste in de centrale ruimte van de Leve royse basisschool. De kinderen staan in de rij bij de tafel waar de broodjes voor het gezamenlijk ontbijt worden uit gedeeld. De leerkrachten achter de tafel komen handen te kort om ieder kind op zijn wenken te bedienen. .Ik wil er een met kaas’, roept een meisje. .Ik wil graag vlees erop”, roept een jongen.

IX» docenten hebben de taken goed verdeeld. De een snijdt de broodjes doormidden. De ander besmeert ze met boter. En weer een andere legt het beleg erop. Met hun handen vol broodjes snellen de jongelui terug naar hun klaslokalen. Om daar samen met de klasgenoten aan een gezellig ontbijt te beginnen.

Bakker Will Küsters en schooldirecteur Tjeu Kwaspen bekijken het schouwspel van een afstand. .Ik ben blij dat de boodschap zo goed is opgepakt’, zegt Kwaspen. .Er zijn nogal wat kinderen die nauwelijks ontbijten. In het kader van de Week van het Brood hebben we daarom in alle klassen een project opgestart om de jongelui duidelijk te maken hoe belangrijk een goed broodontbijt is.’

Will Küsters, de plaatselijke bakker in Leveroy. knikt instemmend. .Kinderen eten liever snacks en chips of tussendoortjes’. weet hij. .En dat is niet zo gezond, ben goed broodontbijt is heel belangrijk. Want brood is een onmisbare schakel in onze voeding.

Küsters greep het 75-jarig bestaan van zijn bakkerij aan om de kettingen van de Zonnehof te trakteren op een broodmaaltijd. De* bakker toog gistermorgen met 450 versgebakken broodjes naar de basisschool De croissants, harde en zachte broodjes waren binnen een mum van tijd verorberd. .Er zijn er nog maar vijf over. Daar sta ik van te kijken. Ik had nooit gedacht dat die kleuters ook zo veel zouden eten*, zegt de bakker na afloop van het ontbijt.

De elfjarige joep van groep acht vindt het gezamenlijk ontbijt op school een tof idee. .Ik heb vier broodjes gegeten’, zegt hij trots. Als ik thuis ontbijt eet ik niet meer dan twee boterhammen.’ Klasgenote Kelly (twee broodjes en een croissant) merkt opdat het ontbijt .heel lekker’ was. .Samen ontbijten is best gezellig’, stelt zij vast.

Tags: