Jong Nederland wil duidelijkheid van gemeente over nieuw gebouw

Voorzitter Roland Vossen van Jong Nederland in het jeugdgebouw Leveroy, bezig met het verschuiven van een tafeltennistafel. foto Peter Wijnands

Het bestuur van Jong Nederland in Leveroy is het moe om continu door het gemeentebestuur van Nederweert aan het lijntje te worden gehouden over de bouw van een  nieuw clublokaal. Het bestuur wil nu eindelijk duidelijkheid. Het huidige gebouw voldoet volgens het bestuur totaal niet meer. Het is volgens Jong Nederland onbestaanbaar dat de vereniging al bijna zes jaar door de gemeente van het kastje naar de muur wordt gestuurd. En dat ondanks toezeggingen en zelfs de reservering van een geldbedrag door de gemeente nog steeds niet helder is wanneer de vereniging kan beginnen met de nieuwbouw.

Langer uitstel is onaanvaardbaar, zo heeft ze de politieke partijen in de gemeenteraad laten weten. „Het huidige gebouw is in een zeer slechte staat en voldoet in bijna geen enkel opzicht aan de huidige eisen van een jeugdgebouw. Wij kunnen de veiligheid van de kinderen niet meer garanderen”, stelt het bestuur. Jong Nederland in Leveroy telt inmiddels meer dan honderd leden. De vereniging is daarmee een van de grootste verenigingen binnen het kerkdorp. In het gebouw aan ’t Huitje kampt de vereniging met een groot ruimtegebrek.

Volgens het bestuur staat het voortbestaan van het jeugdwerk in Leveroy op het spel als de gemeente niet het licht op groen zet voor de bouw van een nieuw  verenigingslokaal. Jong Nederland is daarom van plan om de leden van de commissie burgerzaken bij de eerstvolgende vergadering te overtuigen van de noodzaak van nieuwbouw. De jeugdvereniging is al van eind 1998 met de gemeente in gesprek over nieuwbouw. In eerste instantie werd een samengaan met gemeenschapshuis Leverona overwogen.

Dat bleek niet haalbaar. Vier jaar later besloot de raad om 187.000 euro te reserveren voor nieuwbouw. Maar daarna gooiden plannen voor een samengaan met een brede school roet in het eten. Sindsdien wacht de vereniging nog steeds op het toegezegde geld.