Oude fundering oorzaak instorting

Bron; de limburger

Een oude fundering was begin dit jaar de oorzaak van het inzakken van de buitenmuur van een bijna honderd jaar oude boerderij aan de Sillenhoek in Leveroy. Inmiddels is de boerderij weer opgeknapt en bijna gereed voor bewoning. In september hoopt eigenaar C. Kessels er met zijn gezin in te trekken.

Op zaterdag 10 januari van dit jaar stortte de voorgevel in. De schoonvader van Kessels. die in het pand aan het werk was. kon met een snoekduik het vege lijf redden. Ook een groot gedeelte van de zijgevel begaf het en sloeg een ze» meter groot gat. Inmiddels is de instorting verzekeringstechnisch afgehandeld. Het ongeluk gebeurde doordat de oude fundering als het ware in de nieuwe schoof, die op dat moment werd aangelegd. De voorkant van het huis raakte instabiel en brokkelde af. Door dit ongeluk liep de verbouwing van de boerderij, die in oktober was begonnen, aanzienlijke vertraging op. Volgens deskundigen komt dit soort ongelukken vaker voor bij verbouwingen van oude panden, zoals boerderijen in buitengebieden. Als geen grondboringen worden verricht om de stabiliteit van de muren te peilen, kan het gebeuren dat gevels en muren het begeven. Het gaat in de meeste gevallen goed. zolang maar geen nieuwe funderingen worden gegraven. Gebeurt dit wel. dan bestaat het risico dat het huis instabiel wordt.

Tags: ,