Bijzondere beelden in film over kerkrazzia

„Maar het zal heel moeilijk worden om iedereen precies op 8 oktober de film te laten draaien”, erkent filmmaker Peter Crins. „Dat valt op een vrijdag. Ik kan me voorstellen dat zalen dan al verhuurd zijn, of dat lokale organisaties liever op zaterdag een filmbijeenkomst houden. Maar het streven is de film op alle plekken binnen een korte periode te laten draaien.”

Crins is tevreden als veertig van de vijftig getroffen dorpen meedoen. „Sommige dorpen zijn zo klein of zo minimaal getroffen door de kerkrazzia, dat het er gewoon niet leeft.” De film heeft vorig jaar al drie try-outs gehad. Twee keer in Leveroy, waarvan een maal voor een groep ex-gedeporteerden, en een in Egchel. Volgens de maker waren de reacties zeer lovend. In de film komen twee gedeporteerden uit Beringe en één uit Horst en aan het woord.
De Horstenaar, Jo Moors, kwam in Duitsland goed terecht. Cor van de Beuken uit Beringe trof het juist heel slecht. Zijn dorpsgenoot Grad Gommans wist te
ontsnappen en trok wekenlang door Duitsland. Ook komen twee mensen van het thuisfront uit Grashoek aan het woord.

Crins gaat aan de 55 minuten durende film nog een proloog toevoegen waarin de situatie van zestig jaar geleden wordt geschetst. Hiervoor gebruikt hij unieke beelden die tien jaar geleden in Leveroy opdoken. Een priester filmde stiekem vluchtende Duitsers bij de brug in Nederweert. „Je ziet hoe de militairen zich met paard en kar terugtrekken. Achterop de kar zie je de spreekwoordelijke
fiets nog hangen.” De plannen voor de filmmarathon staan los van plannen
voor de aanleg van een lint van monumenten tussen Wessem en Venray. Dit idee is geopperd door de Stichting Deportatie. Oktober 1944 die de gedenktekens
graag bij de kerken in de vijftig getroffen dorpen wil hebben.

Organisaties die mee willen doen aan de filmmarathon kunnen zich melden
bij Peter Crins via telefoonnummer 0495-652018 of per e-mail: petercrins@
hetnet.nl