We hebben ’n goede engelbewaarder gehad


Met een droge knal begaf zaterdagmiddag de buitenmuur van een bijna 100 jaar oude boerderij aan de Sillenhoek in Leveroy het. De hele voorgevel zakte weg in een nieuw gegraven funderingssleuf.

Bij technisch tekenaar Guido Kessels uit Kelpen is deze maandagmiddag de ergste schrik weer wat weggeëbd. „Vermoedelijk is een instabiele grondlaag de oorzaak dat de voorgevel plots is weggezakt”, merkt hij voor het oog vrij zakelijk op terwijl hij enkele bouwvakkers aanwijzingen geeft. Toch ziet hij twee dagen later nog steeds weer opnieuw voor zich hoe de voorgevel van zijn bijna honderd jaar oude boerderij het begaf.

Het erf vertoont overeenkomsten met beelden uit een aardbevingsgebied. Grote brokken steen en puin liggen over het erf verspreid. Van één raam is het vensterglas versplinterd, waardoor de wind vrij spel met een gehaakt gordijntje heeft. Regenwater valt spetterend in een plas. De regenpijp is bij de dakgoot afgebroken.

„Het is net een film die ik steeds opnieuw afdraai. Schoonvader was nog wat in de fundering aan het graven en ik stond, een paar meter verderop, met één arm tegen de voorgevel leunend, met een vriend te kletsen. Het zal tegen vier uur geweest zijn, het werk voor zaterdag zat erop. We wilden gaan opruimen. Plots hoorde ik een vreemd geluid. Op dat moment voelde ik hoe die hele muur trilde en zag hoe alles in het gat zakte. De zaak donderde zo de sleuf in. Ik stond er als versteend bij, was aan de grond genageld.”

„Schoonvader kon zich met een snoekduik op het laatste moment nog in veiligheid brengen. We hebben een drommels goede engelbewaarder gehad”, constateert Kessels.

Hij wijst de plek aan waar zijn schoonvader zaterdagmiddag aan het graven was op het moment dat de buitengevel het met een klap begaf. De steel van de spade steekt als een stille getuige onder het puin vandaan. Na de voorgevel begaf ook een groot deel van de zijgevel van het woonhuis van de oude boerderij het. hen zes meter groot gapend gat geeft een vrije inkijk op scheuren binnen in de tussenmuren. Enkele bouwvakkers sjouwen met stempels door de oude boerderij. Ze zijn druk bezig om de zaak te stutten. Ook alle loszittende stukken muur worden omgeduwd om verdere ongelukken te voorkomen. Het opknappen van de oude boerderij aan de rand van het buitengebied van Leveroy was in oktober begonnen. Bouwheer Kessels huurde voor de klus een in renovaties gespecialiseerd bouwbedrijf in. De plannen werden door een architect getekend en een renovatiespecialist begeleidde de hele klus. „Het belangrijkste werk binnen was al geklaard. Er liggen nieuwe vloeren en her en der waren muren opgetrokken. Ook het dak van de stal was al vervangen, net als de kapconstructie. Binnen konden we aan de afwerking gaan beginnen. Buiten moest nog een nieuwe schil rond de gevel opgetrokken worden. Daarvoor waren we bezig de fundering te graven”, vertelt Kessels die begin april met zijn gezin in de boerderij hoopte te trekken. „Ik vrees dat we nu enkele maanden in een caravan of in de schuur moeten wonen. Mijn huis in Kelpen heb ik per 1 april verkocht, dat halen we nu echt niet.”

Hoe groot de schade is, weet de bouwheer nog niet. Dat moet allemaal nog bekeken worden. Wie de schade moet betalen is ook nog niet duidelijk. Zelf is Kessels voor dit soort calamiteiten niet verzekerd. „Misschien is er nog wat via de verzekering van de aannemer te regelen”, oppert hij.

Bron: de limburger
foto Jan Paul Kuit

 

Tags: ,