Stichting herdenkt kerkrazzia met reünie

Stichting herdenkt kerkrazzia met reünie in Leveroy

Tientallen ex-dwang-arbeiders uit Noord-en Midden-Limburg komen morgen in Leveroy bijeen om daar herinneringen op te halen aan de grote kerkrazzia van 8 oktober 1944. Op die dag 59 jaar geleden werden drieduizend mannen uit Midden- en Noord-Limburg door de Duitse bezetters uit kerken en huizen gehaald om als dwangarbeider te gaan werken in nazi-Duitsland.

De jaarlijkse reünie wordt gehouden in gemeenschapshuis Pestoeërskoel aan de Sillen-hoek in Leveroy. Tijdens de bijeenkomst. die om 14.00 uur begint. zal de Stichting Deportatie haar plan toelichten om op vijftig plekken in Midden- en Noord-Limburg waar de dwangarbeiders bijeen werden gedreven. een monument neer te zetten om de deportatie te herdenken.

De Stichting Cultuur en Historie Leveroy zal tijdens de reünie een videofilm vertonen, waarin drie ex-dwangarbeiders verhalen over hun belevenissen. De film is in de winter van 1996 en 1997 gemaakt door Peter Crins en Cor Hermans van de Leveroyse stichting, die zich toelegt op het verzamelen en vastleggen van historisch belangrijke gebeurtenissen.

In de film vertellen Cor van de Beuken en Grad Gommans uit Beringe en |o Mooren uit Horst over hun belevenissen in nazi-Duitsland. Die belevenissen verschillen nogal. Zo kwam Cor van de Beuken, die in 1997 enkele maanden na het maken van de film op 69-jarige leeftijd overleed, terecht in een werkkamp in het midden van Duitsland.

De inmiddels 80-jarige Grad Gommans. die tegenwoordig in Kessel-Lik woont, kwam in hetzelfde kamp terecht als zijn dorpsgenoot. Maar hij slaagde erin uit dat kamp te ontkomen, en hij vertelt hoe» hij met enkele vrienden onder erbarmelijke omstandigheden te voet en illegaal liftend in goederentreinen vijfhonderd kilometer aflegde en na zes weken terugkeerde in Nederland.

Heel wat beter verging het Jo Mooren (81). die tegenwoordig in Deurne woont. Hij kwam in de buurt van Friedichsfeld terecht bij een boerderij, waar hij als boerenknecht werkte en werd opgenomen in het gezin.

Tags: