Leveroy knikkert Brevendia uit beker

Door Ger Willems

Bekervoetbal • Vijfde klasser Leveroy heeft gisteren tegen het uit de derde klasse gedegradeerde Brevendia voor een grote verrassing gezorgd (3-2). Het was de derde zege van Leveroy op rij in de eerste bekerronde. De bekerwinst is het eerste succes voor de nieuwe oefenmeester John Paulissen uit Kessel.

De gemeente Nederweert had overdag het bijveld nog gekeurd. De ambtenaar vond het raadzamer om het hoofdveld te sparen en het trainingsveld te gebruiken. Ook op die grasmat zou menige hoofdklasser jaloers worden.

Voor aan vang van het duel was iedereen het over eens dat het duel een leuk oefenduel zou worden en meer niet. Bij het eerste fluitsignaal echter schoten beide ploegen uit de startblokken al was de bekerfinale aanstaande. Voor oefenmeester Thijs Knapen (Brevendia) was het een prestigeduel want hij keerde terug op het oude nest.

De jeugdige trainer begon zijn ‘loopbaan’ bij Leveroy en wilde bij zijn oude werkgever niet afgaan. Dat was zaterdagavond tegen Laar wel gebeurd. „Ik wil dat er gevochten wordt voor iedere bal. Strijd leveren tot het uiterste. We waren zaterdag niet compleet maar dat mag geen excuus zijn.”

De gasten uit Stramproy mochten na twee minuten al juichen. Guido Peters werd door de verdediging van de thuisclub de weg geblokkeerd. De vrije trap werd feilloos achter de aan de grond genagelde doelman Kalf Verlaek geschoten 0-1. Leveroy schrok van dit vroege tegendoelpunt.

Vorig seizoen nam routinier Wim Zwambalg afscheid van de hoofdmacht van Leveroy: „Ik ga in een lager team spelen.” Tegen Brevendia moest hij zijn oude ploegmaten gisteravond uit de brand helpen. Hij nam het team op sleeptouw en gaf enkele minuten later het goede voorbeeld. Via een snel uitgevoerde hoekschop schoot Zwambag de bal van ver over de grabbelde Bart Kwaspen 1-1. De keeper reageerde eerlijk tijdens de pauze. „Ik had die bal moeten hebben, nee het lag niet aan de zon.” Brevendia wilde nu doordrukken en nog voor de pauze kwam de ploeg op voorsprong. Guido Peters verraste doelman Verlaek 1-2. Len minuut later verzuimde Ruud Luys zijn ploeg op nog riantere marge te zetten. Het zou de de genadeslag zijn geweest voor Leveroy.

In de tweede helft kregen beide teams niet te missen kansen maar helaas. Uiteindelijk trok Leveroy aan het langste eind. Len schot van invaller

Martijn Crins belandde op de lat. Het was de attente Tom Couwenberg die zijn ploeg weer langszij bracht. In de slotfase kreeg Leveroy nog een strafschop toegekend van scheidsrechter Theo Werter: „De doelman duwde een tegenstander en ik had hem eerder al eens gewaarschuwd.”

Aanvoerder Luc van de Winkel wilde dit cadeautje niet aannemen en schoot de bal via de handen van de doelman tegen de paal. Enkele minuten later maakte hij zijn fout goed en zette de eindstand op het bord: 3-1. Na afloop blijde gezichten bij de thuisclub. Ook bij Wim Zwambag: „Of ik nu echt mijn laatste wedstrijd heb gespeeld bepaalt de trainer. Als hij mij nodig heeft sta ik er.” Dat Bre­vendia zoveel kansen liet liggen was voor invaller Patrick Dirkx niets nieuws. „Dat gebeurt al jaren.”