De KerkLimburgs Dagblad presenteert in deze serie de kerken van  Midden-Limburg. Monumentale gebouwen die vaak al eeuwenlang het gezicht van het dorp of de stad bepalen. Iedere dinsdag een portret van een kerk uit de regio. Vandaag de H. Barbarakerk van Leveroy.

De huidige H. Barbarakerk in Leveroy dateert uit 1949. Daarvoor stond op dezelfde plaats een andere kerk uit 1926 die in de Tweede Wereldoorlog echter compleet werd vernield door de Duitsers.

Voor ’26 had Leveroy een hulpkerk voor Baexem en Nederweert met een torentje uit het jaar 1435. De parochie Leveroy werd in 1617 zelfstandig. Het huidige, door de Maastrichtse architect Wielders ontworpen godshuis van de 1100 parochianen heeft als opvallend kenmerk dat er binnen geen pilaren te bekennen zijn.

De aardbeving van enkele jaren geleden bracht alleen schade toe aan de pastorie. Binnenkort beginnen de herstelwerkzaamheden. Op het moment wordt de gehele elektrische installatie vernieuwd. De H. Barbarakerk bevat enkele antieke beelden uit de 16e eeuw van H. Barbara, H. Jozef en H. Johannes met prachtig houtsnijwerk. Ook zijn er beelden van Petrus en Paulus uit de 18e eeuw. Op het gazon voor de kerk staat een Christusbeeld dat in 1926 werd gemaakt door Jos Thissen uit Roermond. Ook is de parochie eigenaar van het oudste, nog volledig intact zijnde kazuifel, dat bewaard wordt in het Bonnefanten museum te Maastricht

Bij de ingang van de kerk is een Mariakapel ingericht die men dagelijks kan bezoeken  Het Mariabeeld werd in 1975 in processie naar de kael gebracht.

Tags: ,