Eskimo naar Leveroy


Eskimo naar Leveroy

Als alles volgens plan verloopt komt begin november een Eskimo naar Leveroy. Op uitnodiging van de stichting Culturele Informatieve Activiteiten (SCIA) houdt de Canadese eskimo Georges Kolaut (38) een lezing over de noordpoolbewoners. SCIA-voorzitter Peter Crins (41) over het initiatief en de ellenlange voorbereiding.

Hoe komt u erbij om een eskimo naar Leveroy te halen?

„Tja, dat is een lang verhaal. Vorig jaar heeft de Belgische pater Van de Velde hier in Leveroy een lezing gehouden over zijn belevenissen tijdens een vijftigjarig verblijf tussen eskimo’s. Hij stelde voor een eskimo uit te nodigen die
schitterende maar ook schrijnende verhalen weet te vertellen.”

Hij was uw referentie? „Precies. Vorig jaar december heb ik een brief verstuurd met daarin een aanbeveling van Van de Velde. Een Nijmeegse antropoloog, die zo’n 450 km boven de poolcirkel op Canadees grondgebied veldwerk doet, heeft de tekst vertaald voor de eskimo.”

Is al bekend waarover de lezing van Kolaut gaat?

„Nee, niet exact. Maar ongetwijfeld komen de problemen van de eskimo’s uitgebreid aan bod. Die zijn begonnen toen Canadezen in de jaren zestig met vliegtuigen houten woningen overbrachten. Veel eskimo’s verlieten hun iglo’s en gingen in een fabriek werken. Omdat ze niet zonder het nomadenbestaan konden gingen velen drugs gebruiken of werden alcoholist.” De binnendringende beschaving’ als boosdoener. Wat dat betreft zijn hun problemen min of meer vergelijkbaar met die van de aboriginals en de indianen? „Ja, inderdaad. Dat klopt. Al die bevolkingsgroepen waren veel beter af geweest als de blanken daar nooit voet aan land hadden gezet.”

Is er straks een tolk die het gesprek vertaalt?

„Nee, hoor. Kolaut spreekt goed Engels. Hij werkt voor een weerstation.”

Tags: