Leveroy verdient promotie helemaal niet

* Bart Houben (midden) is vaak niet vooruit te branden. De aanvaller van voetbalclub Leveroy wordt door zijn trainers Cor Knapen (links) en Wim Janssen dan ook als een luie spits omschreven. Ook gisteravond tijdens de training deed het trainersduo er alles aan Houben in de richting van het doel te bewegen. Foto FER TRAUGOTT

LEVEROY – „Onvoorstelbaar, maar waar.” Zo reageerde Levoroy-trainer Wim Janssen op het bereiken van de nacompetitie in de vierde klasse F. „Aan dat succesje hebben we zelf niets gedaan. De tweede periodetitel kregen we gewoon cadeau. Als ik eerlijk ben, verdient Leveroy promotie helemaal niet. Die eer komt eigenlijk aan EMS of Victoria toe. Het zou dan ook eerlijk zijn als wij tegen die twee teams gelijk spelen. Dan kunnen Victoria en EMS het onderling uitvechten.”

Victoria, EMS en Leveroy strijden vanaf zondag in een halve competitie om één plaats in de derde klasse. Het Ospelse RKSVO werd zondag kampioen in 4F. Omdat de ploeg van trainer Cor van Bommel de tweede periodetitel van Victoria (dat al in bezit van de eerste periodetitel was) kreeg, ging die vervolgens weer over naar het beste team in 4F zonder titel. En dat was Leveroy, dat met acht pun-ten achterstand op EMS als vierde eindigde, en zondag voor het eerste promotie-duel op bezoek moet bij Victoria in Maasniel.
Kwaliteit

Kwaliteit heeft Leveroy volgens het trainersduo Wim Janssen en Cor Knapen, dat halverwege het seizoen coach Frans Gommans (knieblessure) afloste, voldoende. Het schort echter aan trainingsinzet. „Een typische Leveroy-kwaal”, meent Janssen. Aanvoerder Bart Stals beaamt dat. „Studie, werk, bijbaantjes, noem maar op. Er is altijd wel iets waardoor sommigen niet of zelden trainen. Misschien heeft het met de zomer te maken. Als met Weerter kermis de klok een uur teruggezet wordt, is het met het trainen gedaan, zeggen we in Leveroy wel eens.” Met dat gegeven hebben Janssen en Knapen leren le-ven. „We doen ons best en het gaat goed zo. We erge-ren ons dan ook zeker niet.”
Maar Janssen moet er niet aan denken dat Leveroy per ongeluk zou promoveren. Volgens hem komt een team er in de derde klasse niet met alleen kwaliteit. Er moet ook keihard getraind worden. Dat heeft Leveroy twee jaar geleden gemerkt, toen het derde klasse-avon-tuur ook al na één seizoen, over was. Janssen: „Die der-de klasse is een klasse van niks. Daar vliegen er op het einde van het seizoen drie uit, en nummer vier van onderen speelt nog een be-slissingswedstrijd. Ik zie het al voor me als Leveroy daar het volgend seizoen weer in speelt. Dan zijn we in de voorbereidingsfase al aan het praten over degradatie.” Niet kansloos Maar zover is het nog niet. Leveroy had zich de start in de vierde klasse F, na de-gradatie uit de derde klasse, wellicht anders voorgesteld. Klinkende resultaten bleven uit en de ploeg van toen nog Frans Gommans ging onder in de grijze middenmoot Onder de leiding van Jans-sen en Knapen haalde Leveroy uit de resterende elf wedstrijden twaalf punten. Toch zal Leveroy er alles aan doen vanaf zondag in de na-competitie zo goed mogelijk te presteren.

Janssen: „Als outsider is Leveroy zeker niet kansloos. EMS zit nog in een zwaar beker-programma en moet de teleurstelling van het missen van de titel nog verwerken. Victoria liet in de laatste wedstrijden punten liggen en verspeelde zo haar kansen. Leveroy wordt straks misschien de lachende derde…”