Voetbalzusjes Dings noodgedwongen naar zijlijn verbannen


* Ans (links) en Els Dings hebben hun activiteiten voor het vrouwenteam van Leveroy noodgedwongen moeten verleggen van binnen naar buiten de lijnen.

Blessures halen hart uit vrouwenteam

Voetbal zusjes Dings noodgedwongen naar zijlijn verbannen

door PAUL CLUITMANS

LEVEROY – Als iemand in het begin van de jaren tachtig over het voetbal in Leveroy sprak dan werd meestal het vrouwenteam bedoeld. De mannen, die toen in de afdeling speelden stonden op het tweede plan. Inmiddels zijn die zaken in Leveroy weer ‘rechtgezet* en krijgen heide teams de aandacht die ze verdienen.

De vrouwen spelen het komende seizoen in de interregionale klasse. „Het streven is om bij de eerste vier te eindigen, want die ploegen komen uit in één van de drie landelijke klassen. Daarboven heb je dan alleen nog de hoofdklasse”, zegt coach Paul Nelissen.

De zusjes Els (28) en Ans (24) Dings zullen er binnen de lijnen niet meer bij zijn. Ernstige knieblessures (kruisbanden, binnen en buiten meniscussen) noopten beide speelsters tot een vroegtijdige beëindiging van hun carrière. Ans heeft er meer moeite mee dan Els. „Als ik de meisjes het veld op zie gaan wil ik zo aansluiten. Het valt niet mee om van de zijlijn toe te moeten zien. In gedachten speel ik elke bal mee”. De onwillige knie, zelfs het traplopen doet al pijn, brengt haar weer terug tot de realiteit. Nu neemt ze bij Leveroy de verzorging voor haar rekening. Op vrijdag en zaterdag volgt ze in Utrecht een cursus fysiotherapie. Tevens heeft ze een functie bij de KNVB aanvaard waarbij ze belast wordt met het meisjesvoetbal.

Ook Els, die van 1981 tot 1986 deel uitmaakte van het Nederlands team, blijft als assistent van Paul Nelissen actief. Haar jarenlange ervaring kon het komende seizoen wel eens goed van pas komen.

Ook Esther Janssen en Monique Wolters, moesten de voetbalschoenen aan de kapstok hangen. „Dat lijkt misschien wel zo”, merkt Els Dings op, „maar iemand die bij ons niet meer mag of kan voetballen blijft, wel op andere gebieden binnen de vereniging actief. Bijvoorbeeld bij de opvang en begeleiding van de meisjes jeugd. Die is daardoor prima geregeld. De doorstroming van de meisjes naar het eerste is bij ons de komende jaren verzekerd”. Ook de KNVB doet regelmatige een beroep op het kader.

 

Tags: