Pierre Janssen beleeft jaar vol hoogtepunten


PN: Op 5 sept. 1989 is Pierre plotseling thuis gestorven.

—————-

LEVEROY – Donderdag 27 juli wordt hij 85 jaar en dat ie dan al direkt het derde gedenkwaardige hoogtepunt van dit jaar; want Pierre Janssen uit Leveroy ontving op 22 januari jongstleden In het Belgische Bree de hoogste schutters onderscheiding In de Orde van de Rode Leeuw, terwijl hij op 28 januari daaropvolgend, de dag herdacht dat hij 70 jaar lid was van schutterij St. Barbara van Leveroy. Het leven van Pierre Janssen staat dan ook In het teken van schieten en schutterijen. ‘Als ik niet meer kan schieten, is het met mij afgelopen,* bekent hij.

Deze uitspraak wordt door tal van wapenfeiten gesteund.

Pierre Janssen, in Leveroy en Heythuysen ook wel bekend als ‘Slechters-Pierre’ (zijn vader was huisslachter) of als ‘Plichte-Pierre* (van ‘uitplichten’ van grond) ontvangt mij in de huiskamer, waar de wanden vol hangen met foto’s, oorkondes en ere-diploma’s. Allemaal herinneringen aan hoogtepunten uit zijn schutters loopbaan. Zoals het 50-, 60-, en 70-jarig lidmaatschap van de schutterij, de Orde van de Rode Leeuw en getuigen van talloze wapenfeiten. Hij woont alleen in een woning op de grens van de parochies van Leveroy en Heythuysen.

Het moment dat Pierre Janssen (zie tekst gedachtenisprentje hier boven) opgenomen wordt in de Orde v/d Edele eedbroederschap…..enz. te Bree (B) in de kloosterker

183 JAAR

Hij komt uit een echte schuttersfamilie en het is dan ook niet verwonderlijk dat hijzelf al van jongs af aan schutter in hart en nieren is. Zo was zijn opa Nicolaas Janssen, die in 1940 op 96-jarige leeftijd stierf, ook meer dan een halve eeuw lid van de schutterij St. Barbara. Pierre toont een foto van de oude man in schut-ters uitmonstering. Plakboeken vol herinneringen. ‘Ik was thuis oudste van tien kinderen; vier waren er lid van de schutterij. Drie jaar geleden zijn wij met drie broers gehuldigd toen wij samen 183 jaar lid waren. Een is er inmiddels overleden.

DRIE KEER KONING In zijn loopbaan wist Pierre drie keer koning van St. Barbara te worden bij het traditionele vogelschieten. ‘Jammer genoeg niet drie jaar achter elkaar, want dat was ik keizer geweest/ Als jongen van 14 jaar droeg hij reeds de drapeau, een tijdlang heeft hij de kogels gemaakt en sindsdien is hij in de schutterswereld van Leveroy en ver daarbuiten zijn woordje blijven meespreken. Zo wist St. Barbara maar liefst vier keer het Oud Limburgs Schuttersfeest binnen te halen in 1925, 1960, 1962 en 1967. Drie keer maakte Pierre met zijn vaste hand deel uit van het winnende zestal. Trouwens, 17 jaar in totaal maakte hij onafgebroken deel uit van het schietend zestal van de schutterij en 15 keer schoot hij mee bij het O.L.S. (de twee andere keren mocht dat niet omdat men het feest boorde). En al die jaren heeft………………

BUKS OP SCHOUDER Van dit laatste weet hij een mooi voorbeeld te geven. ‘In 1960 toen Leveroy op zondag bij het O.L.S. bij de laatsten in de race was, barstte ik al de hele dag van de pijn in mijn heup. In de week vóór het afkavelen op zaterdag, werd dat alleen maar erger en op mijn sloffen sleepte ik mij door het huis. Iedereen, en ikzelf ook, dacht dat het kavelen er voor mij wel bij in zou schieten.- Maar verdorie, op zaterdag onder de schiethoorn, toen ik de buks op de schouder gelegd kreeg, was de pijn opeens weg. Waarschijnlijk had de spanning en het piekeren invloed op die pijn gehad. Maar nu verdorie, doet mijn andere heup steeds meer pijn.’ Even pauzeert Pierre en dan grinnikend: ‘Ik denk dat ik maar weer eens een buks op mijn schouder moet leggen, dat gaat die pijn vanzelf weg.’

Tags: ,